Međimurje dobilo vanjske uređaje za pružanje pomoći pri zastoju srca

Povodom akcije “Pokreni srce spasi život” i programa javno dostupne rane defibrilacije Međimurska županija dobila je dva automatska vanjska defibrilatora, odnosno uređaja za pružanje prve pomoći pri zastoju srca.

Lokacije na kojima će uređaji biti postavljeni su Čakovec, prolaz prema crkvi kod pekare Cvek, i u Murskom Središću na autobusnom kolodvoru. Jedan takav uređaj već se nalazi u zgradi Policijske uprave Međimurske.

Automatski vanjski defibrilator je električni uređaj koji preko samoljeplivih elektroda zaljepjenih na prsni koš prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva ranu defibrilaciju. Upotreba AVD-a je jednostavna jer uređaj nakon što se uključi daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Potrebno je naglasiti da korištenje AVD-a ne može nauditi osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. AVD je smješten u posebnom ormariću, zaštićen, ali dostupan svima. Prilikom otvaranja ormarića hitna medicinska služba automatski dobiva dojavu o korištenju uređaja. Medicinska sestra na Prijavnoj dojavnoj jedinici Zavoda građane dalje vodi kroz postupak.

Program javno dostupne rane defibrilacije omogućuje edukaciju građana kako prepoznati i pomoći osobama koje su doživjele iznenadni srčani zastoj. Edukacije će se odvijati u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije koju će provoditi licencirani instruktori. Svi zainteresirani građani za edukaciju mogu se javiti u prostorije Zavoda.

Programom javno dostupne defibrilacije značajno se povećava postotak ljudi koji će preživjeti iznenadni srčani zastoj, stoga se apelira na građane da ne uništavaju ili nepotrebno otvaraju ormarić i sam uređaj. Svi aparati su zaštićeni video nadzorom i alarmom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije