Turistička zajednica Grada Čakovca lani poslovala pozitivno

Skupština Turističke zajednice Grada Čakovca prihvatila je financijsko izvješće za prošlu godinu. U 2013. godini ostvareni su prihodi u iznosu 2.180.577,99 kuna (od planiranih 2.160.000,00 kuna) što je izvršenje plana od 100,95 %. Ostvareni rashodi iznose 1.985.850,12 kuna (od planiranih 1.963.910,00 kuna) što je izvršenje plana od 101,12 %.

Višak prihoda nad rashodima kumulativno do kraja 2013. godine iznosi 194.727,87 kuna. Namjenski prihodi koji nisu bili iskorišteni u prethodnoj godini prenose se u tekuću godinu za aktivnosti obilježavanja 50. obljetnice Turističke zajednice grada Čakovca i manifestacija koje se održavaju jubilarnu 50. godinu (Međimurski fašnik i Porcijunkulovo).

U pripremi, organizaciji i provedbi programa rada u 2013. godini naglasak je bio na kvaliteti, ali i na ekonomičnom poslovanju u ovo izrazito nepogodno vrijeme gospodarske krize. Usprkos tome, prošla godina bilježi brojne uspješno odrađene manifestacije, projekte, akcije, programe i priznanja (spomenimo samo da je 2013. Grad Čakovec bio finalist natječaja “Europske destinacije izvrsnosti” na temu: Pristupačni turizam.

Turistički ured od 2001. godine djeluje na atraktivnoj lokaciji u samom centru grada te su stoga donedavno derutan prostor u staroj povijesnoj građevini uz pomoć Grada Čakovca te dodatna sredstva sponzora i Europske unije u potpunosti adaptirali. Ovom transformacijom Turistički ured postao je reprezentativan informativni centar Čakovca i Međimurja za sve građane i posjetitelje.

Kvaliteta programa posvjedočena je i dobivenim potporama Ministarstva turizma, HTZ – a , sredstvima EU i uključenjem sponzora temeljem prijavljenih projekata. Svakako valja istaknuti da u ukupnom godišnjem proračunu Turističke zajednice koji iznosi 2.180.577,99 i koji je za 5% veći u odnosu na izvršenje proračuna u 2012. godini, Turistički Ured danas prihoduje gotovo 60% samostalnim provođenjem projekata i organizacijom manifestacija kroz najam i sponzorstva, dok izvorni prihodi (turističke članarine i boravišne pristojbe) čine tek 30%, a prihodi iz proračuna Grada Čakovca nešto više od 10%.

Izvještaj o tijeku poslova, odrađenim planiranim zadacima i razrađenim prijedlozima izvršenja pojedinih stavki Programa rada u 2013., Turistički ured podnosio je na svakoj sjednici Turističkog vijeća za razdoblje između dviju sjednica te su ona jednoglasno prihvaćena. Kvartalna financijska izvješća Turistički ured Turističkom vijeću podnosio je 4 puta godišnje te su ona jednoglasno prihvaćena.

Nadzorni odbor Turističke zajednice grada Čakovca  kontinuirano je obavljao nadzor nad zakonitošću u radu i poslovanju Turističke zajednice te zaključio da Turistička zajednica djeluje u skladu sa Zakonom, Statutom, aktima Zajednice i odlukama Skupštine i Turističkog vijeća.

Financijska izvješća sastavljena su u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama i pokazuju ispravno imovinsko i financijsko stanje. Nadzorni odbor podnosio je pisano izvješće o svome radu Turističkom vijeću i Skupštini zajednice, te Turističkom vijeću Turističke zajednice Međimurske županije.

Ovakvim se načinom rada Turističke zajednice grada Čakovca ispunjavaju svi kriteriji o svrsi postojanja turističkih zajednica, osigurava kvalitetna promocija turizma kao poželjna razvojna perspektiva za Čakovec i Međimurje, a ujedno se prepoznatljivost grada Čakovca i njegov image u javnosti dižu na kvalitativno višu razinu na kojoj je Čakovec pozicioniran kao atraktivna destinacija kontinentalne Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije