“Domače jelo” među pobjednicima natječaja “Moja zajednica”

Završio je natječaj Moja zajednica za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojačali kapaciteti ovih poduzeća i udruga. Natječaj je u svibnju 2013. raspisala Zagrebačka banka u suradnji sa Zakladom UniCredit i međunarodnom organizacijom NESsT, a realizirao se uz potporu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Nakon što je stručna komisija odabrala 10 finalista, oni su prošli radionice na teme “Poduzetnička spremnost i procjena poduzetničke ideje”, “Istraživanje tržišta, marketing i poslovanje” te “Financije, analize rizika, društvenog utjecaja i izrada poslovnog plana”. Završna prezentacija finalista pred stručnom komisijom održana je sredinom ožujka 2014., nakon čega su odabrani projekti koji su najviše zadovoljili kriterije opravdanosti, tržišnog potencijala i održivosti. Svih pet pobjednika dobit će financijsku potporu u iznosu od po 7.500
EUR.

Jedan od 5 pobjednika natječaja je Autonomni centar – ACT s prijavljenim novim
društveno poduzetničkim pothvatom – Domače jelo – inkluzivni restoran iz zajednice/catering/trgovina s lokalnom/organskom hranom. Restoran će zapošljavati osobe s invaliditetom (down sindrom, intelektualne poteškoće) i druge marginalizirane skupine, te pružati usluge prehrane koristeći lokalno, ekološki uzgojene namirnice visoke kvalitete u prostoru dobivenom, opremljenom i upravljanom od strane zajednice (zadružna organizacija).

Restoran će ujedno imati i funkciju društvenog poduzeća za radnu integraciju. Početak rada restorana očekujemo u svibnju. “U sklopu projekta Moj ZABA Start Zagrebačka banka u 2013. raspisala je natječaje koji za cilj imaju ne samo donaciju, već poticaj kvalitetnim idejama i projektima kako bi generirali rast, zaposlenost i, na koncu, gospodarski oporavak.

Jedan od njih svakako uključuje i potporu društvenom poduzetništvu, koje možda nedovoljno poznato u Hrvatskoj, zasigurno ima veliki potencijal. Drago nam je što smo najkvalitetnije projekte u ovom natječaju podržali ne samo financijski već edukacijom sudionika natječaja kako pripremiti i napisati poslovni plan”, izjavila je prilikom predstavljanja rezultata natječaja članica uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije