Nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja”

Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva provodi nacionalni preventivni projekt pod nazivom “Živim život bez nasilja” koji je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te izgradnje kulture nenasilja i tolerancije.

Ove školske godine Policijska uprava međimurska taj projekt provodi u Osnovnoj školi Štrigova za učenike sedmih razreda te škole i Osnovne škole Gornji Mihaljevec. Aktivnosti se provode kroz tri komponente.

Prva komponenta projekta obuhvaća interaktivnu radionicu tijekom koje se učenici upoznaju s problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja te ih se educira po pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Druga komponenta obuhvaća umjetničko-edukativni program u kojem sudjeluju umjetnici kao promotori ideje i ciljeva ovog projekta, čijim sudjelovanjem poruka projekta dopire do šire javnosti.

Ova komponenta sastoji se od predstave The/Arto “Nasilje, za nasilje nema opravdanja” u režiji glumca Zijaha Sokolovića (UN-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje), a koja je razvijena u suradnji s nevladinom udrugom Riječi/Prave/Predstave. U ovom djelu programa, učenici uče misliti na nov način, kroz igru glumaca i neposrednu komunikaciju s glumcima, što predstavlja odličnu metodu za usvajanje znanja i promišljanja o razornim posljedicama nasilja.

Posljednja, treća komponenta sastoji se od interaktivne “parlaonice” ili drugih aktivnosti kojima temeljem svog stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru sadržaja 1. i 2. komponente, učenici daju osobni osvrt i svoja razmišljanja na pitanja nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

Obzirom na važnost uključivanja cjelokupne društvene zajednice u provođenje mjera prevencije te podizanja ukupne kvalitete života zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice, na provođenje druge komponente (The/Arto predstava “Nasilje, za nasilje nema opravdanja” u režiji glumca Zijaha Sokolovića pozvani su i predstavnici različitih institucija s područja Međimurja.

Predstava će se održati 27. ožujka 2014. sa početkom u 13 sati u Osnovnoj školi Štrigova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije