Dan zdravog osmijeha: Važno je voditi brigu o oralnom zdravlju

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 20. ožujka. Na taj dan promiče se svijest o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene. To je dan koji bi trebao biti pun blistavih  osmijeha.

Oralno zdravlje je važno, jer 90% svjetske populacije pati od oralnih bolesti u životu, od karijesa, paradentoze i propadanja zuba do oralnog karcinoma. Primjera radi, 60 do 90 posto školske djece u svijetu ima karijes. Zubobolja je najčešći razlog za izostajanje iz škole. Mnoge te bolesti mogu se izbjeći edukacijom od najmlađe dobi, te programima prevencije, otkrivanja i liječenja oralnih bolesti.

Glavni čimbenici rizika za oralne bolesti su isti kao i za druge kronične bolesti; duhan i alkohol, prehrana bogata mastima, sol i šećer. Stoga je važno prestati pušiti, ne piti alkohol i zdravo se hraniti. Potrebno je i redovito, pravilno prati zube, najmanje dva puta dnevno.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja je “Proslava zdravih osmijeha” zato što je zdrava usna šupljina razlog za slavlje!, izvjestio je HZZO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije