Lucija sa sindromom Down radi kao kuharica u vrtiću

Lucija Munđar (19) iz Šenkovca završila je školu za pomoćnu kuharicu i slastičarku, a prva je u Međimurskoj županiji koja s Downovim sindromom pomaže u lokalnoj zajednici. Među rijetkima je u Hrvatskoj koji su s Downovim sindromom završili školovanje, piše portal 24sata.hr.

– Jako mi je lijepo ovdje i uopće mi nije naporno. Najviše volim kuhati juhe, krumpir i meso, a posebno mi dobro idu kolači koje često i rado pečem – objašnjava Lucija koja već dva mjeseca volontira kao pomoćna kuharica u dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu. Omiljena jela ipak smije pripremati samo kod kuće, jer njezin ugovor u vrtiću joj to ne omogućuje.

– Po završetku škole doma je sjedila pred TV-om. Pitali smo se kako joj pomoći i dosjetili se da bi mogla pomagati u vrtiću – objašnjava mama Sanja Munđar (55). U vrtiću su njezinu ideju prihvatili s veseljem, no trebalo je riješiti birokratske zavrzlame.

– Lucija nema radnu sposobnost, pa smo sve prilagodili tome. Ugovor o volontiranju smo potpisali s roditeljima. Oduševljeni smo što je s nama te preporučujemo i drugim poslodavcima da pomognu ljudima kojima je potrebna socijalna inkluzija – rekla je ravnateljica vrtića Snježana Karadža. Ugovor vrijedi godinu dana, a još ne razmišljaju što će poslije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije