Lički krumpir ide pod zaštitu EU, što je s međimurskim kalamperom?

Lički krumpir uskoro bi se mogao naći pod zaštitom Europske unije kao zaštićeni hrvatski autohtoni proizvod. Ova vijest iznenadile je mnoge Međimurce i to s pravom kada znamo da je međimurski krumpir (belički kalamper) itekako prepoznatljiviji, ne samo na hrvatskom, već i europskom tržištu.

U beličkom kraju uzgojem krumpira ljudi se bavi veće dugi niz godine. Postoji podatak da je 1955. godine Beličanec proglašen šampionom kao najveći proizvođač krumpira. Upravo je u Belici 26. kolovoza krumpiru u čast u centru mjesta otkriven Spomenik krumpiru. Bio je to prvi takav spomenik u cijelom svijetu. Svake se godine krajem mjeseca kolovoza organizira Festival krumpira.

Prosječno se na tom području godišnje proizvode cca 35 tisuća tona krumpira (oko 50 tisuća tona u cijelom Međimurju) što je više od 50 posto ukupne proizvodnje na hrvatskom tržištu. Svi ti podaci trebali bi biti dovoljno velika motivacija da se upravo krumpir zaštiti kao brend.

Nakon što smo saznali da se to namjerava učiniti s ličkim krumpirom, kontaktirali smo načelnika općine Belica Zvonimira Taradija što se poduzima po tom pitanju.

– Mi smo preko međimurske Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira prije tri godine zbog izvornosti pokrenuli nacionalno brendiranje međimurskog kalampera kao geografsko porijeklo. Moram istaknuti da se radi o dugotrajnom procesu, a čovjek kojem smo povjerili taj posao mora imati certifikat. On već tri godine prikuplja dokumentaciju kako bi se međimurski kalamper zaštitio. Ove godine u taj projekt, koji košta oko 100 tisuća kuna, sa 50 tisuća uključila se i Međimurska županija, reako nam je Taradi.

Hrvatski autohtoni proizvodi, koji su zaštićeni na domaćem tržištu do ulaska u EU, moraju najkasnije do 1. srpnja ove godine predati zahtjev za zaštitu i na europskoj razini. Ako to ne učine, izgubit će i nacionalnu zaštitu pa će cijeli postupak morati ponovno prolaziti.

Nadamo se da Beličanci i Međimurci neće dopustiti da se najfiniji i najtečniji krumpir na svijetu ne zaštiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije