U središtu Cirkovljana postavljen spomenik za žrtve triju ratova

Žrtve Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, dobile su jedinstven spomenik na trgu sv. Lovre u Cirkovljanu. Stradalima u trima ratovima u 20. stoljeću odsad se može odati počast paljenjem svijeća i polaganjem svijeća uz spomenik na kojem su tri strane posvećene ratovima, a na četvrtoj je žena koja pati i natpis “Pokoj vječni daruj im gospodine” na latinskom jeziku.

Zvonko Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, kaže da je jedan spomenik za sve žrtva civilizacijska ideja, te da bi trebalo zaboraviti na ideološke sukobe kad su žrtve ratova u pitanju. –

Zadovoljni smo spomeničkim rješenjem. Stari spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu bio je oštećen i u jako lošem stanju. Kad se počeo uređivati trg u Cirkovljanu, bivši gradonačelnik Dragutin Glavina javio nam se s prijedlogom da se napravi zajednički spomenik, što smo i prihvatili – otkriva Golub. Prvi prijedlog bio je je spomenik u obliku trostrane prizme, da bi se ipak izradio četverostrani spomenik.

I to su, veli Golub, prihvatili. Svaka strana je drukčija, od reljefa s maslinovom grančicom i lubanjama za Prvi svjetski rat i reljefa koji je osmislio Lujo Bezeredi za Drugi svjetski rat, do reljefa s glavama branitelja poredanima u oblik krunice, kao spomen na Domovinski rat. Na tom dijelu piše “Učinismo što smo bili dužni učiniti”. U uređenju spomeničkog dijela trga u Cirkovljanu veliku je ulogu imala i župa Prelog, na čelu s preč. Antunom Hoblajem.

U prva dva rata poginulo je više od 60 mještana Cirkovljana, a u Domovinskom ni jedan. Na dio spomenika posvećenom žrtvama Drugog svjetskog rata dopisano je jedno ime jer je naknadno utvrđeno da je još jedan mještanin poginuo. Zvonko Golub otkriva da je od 41 antifašističkog spomenika na području Međimurske županije početkom 90-ih godina uništeno ili oštećeno 18, dok je od 20 spomen-ploča devastirano sedam.

– U najlošijem je stanju spomenik ustanku u kotaru Prelog u šumi Škarje kod Domašinca, na kojem je 1991. skunuta petokraka, a potom i ploča. Dodatno je oštećen i nedavno, tijekom radova na proširenju puta pokraj spomenika – upozorava Golub. Za obnovom vapi i spomenik u općini Selnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije