KUD Mačkovec održao redovnu godišnju skupštinu

U subotu 22. veljače 2014. godine,u Društvenom domu u Mačkovcu održana je redovna godišnja skupština KUD-a Mačkovec. Skupštinu je otvoro predsjednik Ivan Ujlaki pozdravivši sve prisutne u dvorani. Na prijedlog Zorana Ratajeca izabrani su članovi radnog predsjedništva u koje su ušli, Ivan Ujlaki, Vladimir Jambor i Božica Nemec, a zapisnik je vodila Anja Srnec.

Nakon jednoglasno prihvaćenog dnevnog reda, godišnje izvješće o radu podnio je predsjednik Ivan Ujlaki, blagajnica Mirjana Hrženjak ponijela je financijsko izvješće, a izviješće Nadzornog odbora podnio je pradsjednik Ivan Grahovec. Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno.

Ivan Ujlaki u izvješću je naveo redoslijed aktivnosti u prošloj godini. Tako je rekao da se, kao i svake godine prvo počelo sa prikupljanjem članarine, a istovremeno su se odvijale probe mješovite pjevačke skupine za nastup na predsmotri međimurske popevke u Murskom Središću. U ožujku je održana godišnja skupština, započele su i pripreme Malog folklora za nastup na “Maloj međimurskoj popevki” u Toplicama Sv.Martin, a tamburaši su se pripremali za nastup za 19. Županijsku Smotru tamburaša u Mačkovcu.

Iz godišnjeg izvješća vidljivo je kako su svi članovi KUD-a prošle godine bili vrlo aktivni u svim svojim aktivnostima. Održano je 20 nastupa, 16 u Međimurju te 4 nastupa na gostovanjima van Međimurja. Posebnim uspjehom istaknuo se mali folklor, koji je nastupio na 6. smotri Male međimurske popevke u Toplicama Sveti Martin, na 13. Smotri dječjeg folklornog stvaralaštva u Maloj Subotici te na 17. Državnoj smotri “Igre na Bedenku” u Vođincima. Mali folkloraši nezaobilazna su karika u izvođenju programa na preredbi “Božić u Mačkovcu”.

Veliki folklor je nizom nastupa u Međimurju, Hrvatskoj i Mađarskoj ponovo pokazao bogatstvo kulturne baštine Međimurja. Najznačajniji nastupi između ostalog bili su na Folklornim susretima u Neudorfu – Vinkovci, u Novoj Gradiški na Večeri folklorne baštine i Mađarskoj na 15. godišnjici Hrvatske samouprave u Nađkaniži.

Mješovita pjevačka skupina iskazla se nastupima na predsmotri za međimursku popevku u Nedelišću u Murskom Središću, u Svetoj Mariji na 15. županijskoj Smotri pjevačkih zborova, u Čakovcu za humanitarnu zakladu Katruža, Ivanovcu na 9. Smotri popevki naših mamica i restoranu Terbotz. Članovi mješovite pjevačke skupine ujedno nastupaju i kao plesači u izvođenju koreografije “Ples z bidrami”, taj ples često izvodimo na gostovanjima. Sudjeluju također na Porcijunkolovo u prikazu starog običaja “Mlaci” kao i na akciji humanitarne zaklade Katruža prilikom prodaje katruža.

Kao i ranijih godina najaktivnija je naša tamburaška na sekcija. Tamburaši su bili pratnja malom i velikom folkloru te pjevačkoj skupini, a nastupili su i na 19. Županijskoj Smotri tamburaša koja se po 19. puta održala u Mačkovcu. Krajem godine servisirani su svi instrumenti tamburaša te nabavljene navlake za iste. Sve sekcije KUD-a imale su zajednički nastup na priredbi “Božić u Mačkovcu” na kojoj su gošće bile članice Društva žena iz Gornjeg Kraljevca.

Upravni odbor planirao je i provodio sve aktivnosti društva. Tijekom godine održano je 16 sastanak UO, organizirano je 6 zajedničkih sastanaka svih članova, a kao organizacijski odbor sastao se još 5 puta. Voditelji malog i velikog folklora kao i tamburaša radili su bez naknade što je utjecalo i na bolje financijsko stanje u Društvu. Poseban osvrt u radu društva zaslužuje organizacija i provedba 19. županijske smotre tamburaša.

Druge godine za redom Smotra je održana u nazočnosti selektora maestra Siniše Leopolda, župana Ivice Perhoča i dožupana Matije Posavca. Odvijala se u Društvenom domu, a nastupilo je: 6 tamburaških orkestara i 9 tamburaških sastava, a maestro Siniša Leopold izabrao je za nastup na Državnoj smotri u Dugom Selu tamburaški orkestar “S.B.Stipić” iz Čakovca i TO KUU-e “Zvon” župne zajednice iz Male Subotice. Kao gost nastupio je T.S. Kaniških Hrvata iz Nađkaniže.

U svim gore navedenim aktivnostima imali sU potporu njihovih stalnih pokrovitelja: Grad Čakovec, ZHKUUMŽ, VMO Mačkovec i stalnih sponzora kod kojih unatoč teškoćama u kojima jesmo, uvijek nailaze na razumijevanje i potporu. Svima njima odaslano je veliko hvala. Naravno, treba istaknuti da je za realizaciju svih aktivnosti bilo potrebno uložiti mnogo volje, truda i slobodnog vremena, često i nauštrb svojeg slobodnog vremena, osobnog interesa, a sve radi želje za napredak društva u cjelini.

Nakon rasprave po izvijašćima i prihvačanja istih, pozdravnim rijačima nazočnima su se obratili Romano Bogdan, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, Đuro Horvat, predsjednik skupštine ZKUUMŽ i Josip Varga, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mačkovec. Pohvalili su dosadašnji rad društva, uz želju za još većim uspjesima u narednom razdoblju. Gotovo istim riječima, Skupštinu su pozdravili predstavnici društava iz Ivanovca, Gornjeg Kraljevca, Mihovljana, Žiškovca, te predstavnici Udruga koje djeluju na području Mačkovca.

Prijedlog za dodjelu plaketa povodom proslave 20. Županijske smotre, Skupština je jednoglasno prihvatila. Plakete će primiti: Tamburaši KUD-a Belica za 20 uzastopnih nastupa na Smotri, te svi članovi KUD-a Mačkovec koji su svih 20 godina sudjelovali u organizaciji. Nakon završne riječi, predsjednik se nazočnima zahvalio na odazivu i pozvao ih na zajedničko druženja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije