Romi uključeni u novi EU projekt “Gastrostart” kao pomoćni kuhari

U utorak 14. siječnja 2014. u dvorani Scheier u Čakovcu održano je početno predstavljanje projekta “Gastrostart” kojeg su predstavili Margareta Mihalic iz Centra za socijalnu skrb Čakovec, voditeljica projekta, Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec i Dragan Ignac, predsjednik Udruge UZOR.

“Gastrostart” provodi Centar za socijalnu skrb Čakovec s partnerima Osnovnom školom Orehovica i Udrugom za obrazovanje Roma UZOR. Projekt financijski podupire Europska unija kroz program IPA, IV. komponentu – Razvoj ljudskih potencijala sa 114.250,31 eura, odnosno 77,10%, a sufinanciraju ga Centar za socijalnu skrb Čakovec i Osnovna škola Orehovica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 148.184,57 eura, a trajanje projekta je godinu dana, do studenog ove godine.

Opći cilj projekta je promocija socijalnog uključivanja dugotrajno nezaposlenih korisnika socijalne pomoći kroz potporu njihovom ulasku na tržište rada. Specifični cilj projekta je povećati konkurentnost korisnika i pripremiti ih za ulazak na tržište rada kroz obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina za poslove pomoćnog kuhara. Kao korisnici, u projekt će biti uključeno 20 dugotrajno nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine, koji imaju završenu osnovnu školu i primaju neki od dugotrajnih oblika socijalne pomoći.

Aktivnosti projekta su kreiranje kurikuluma za edukacija u za pomoćnog kuhara, uključivanje 20 korisnika u program edukacije, organizacija radionica za djecu polaznika edukacije, organiziranje stručne podrške i motivacije polaznicima edukacije, predstavljanje projekta i korisnika poslodavcima i javnosti, rad s poslodavcima, studijska putovanja u Sloveniju i Makedoniju s ciljem upoznavanja s dobrim praksama te organizacija okruglog stola i simpozija.

Program pomoćnog kuhara odabran je iz razloga što kuhari pripadaju u top 7 najtraženijih zanimanja na tržištu rada te je zapošljavanje omogućeno i manje iskusnima, odnosno obrazovanima, što čini i pomoćne kuhare traženima na tržištu rada. Veliki udio osoba obrazovanih za pomoćnog kuhara može naći prvo zaposlenje i s nižim kvalifikacijama i kasnije napredovati kroz stjecanje radnog iskustva i dodatno obrazovanje.

Korisnici projekta bit će obrazovani u programu koji će biti dizajniran da odgovara njihovim potrebama i specifičnoj situaciji te će biti prilagođen lokalnoj gastronomiji, odnosno međimurskoj tradicionalnoj kuhinji.

Značaj ovog projekta je u koristi za korisnike projekta, odnosno pripadnike romske nacionalne manjine kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima gdje će moći steći dodatna znanja i vještine, proći program psihološkog osnaživanja, prekvalifikacije ili dokvalifikacije, ojačati motivaciju za sudjelovanje u aktivnostima zajednice, poboljšati položaj u pristupu tržištu rada i zapošljavanju, poboljšati položaj u društvu i izaći iz sustava socijalne skrbi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije