Saznajte od kojih su zaraznih bolesti lani obolijevali Međimurci

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije objavio je  popis prijavljenih zaraznih bolesti u Međimurskoj županiji na temelju pojedinačnih prijava oboljenja od zarazne bolesti od mjeseca siječnja do studenog 2013. godine.

Prema podacima iz tablice može se vidjeti potpuno odstustvo bacilarne dizenterije i vrlo niske učestalosti hepatitisa A(1), sve to kao povoljna posljedica općeg poboljšanja higijensko sanitarnih prilika u zemlji. Zahvaljujući sustavnoj vrlo temeljitoj provedbi programa cijepljenja, bolesti protiv kojih se cijepi također pokazuju vrlo povoljno stanje i gotovo potpunu odsustvo kao što su difterija, tetanus, morbilli, rubeola i parotitis epidemica , ističe rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Višnja Smilović, dr. med. spec. epidemiolog. 

Salmoneloze su u proteklom periodu uz neuobičajeno slabiju sezonsku pojavnost (više oboljelih u ljetnim mjesecima) u jesenskim mjesecima pokazale su povećanu učestalost i to zbog dvije veće epidemije trovanja hranom. Trend opadanja u proteklom periodu bilježi i tuberkuloza što je rezultat  rada svih zdravstvenih subjekata na provedbi “Nacionalnog programa suzbijanja tuberkuloze”. Također je razmjerno povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: niska je učestalost syphilisa (2), gonorrhoeje (0), AIDS-a (0), HIV (1). 

Varicellae kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano i pokazuju istu učestalost proteklih godina. Oscilacije koje se pojavljuju rezultat su kretanja broja osjetljive dječje populacije na tu bolest. U promatranom razdoblju prosječno mjesečno obolijeva 43 djece sa većom učestalošću u hladnijim mjesecima. Krpeljni meningoencefalitis kao prirodno žarišna zoonoza ta bolest pokazuje ponovno pokazuje prosječno obolijevanje sa 3-4 oboljelih godišnje (izuzetak u 2012. godini kad je bilo prijavljeno 15 oboljelih).

Od Lyme borrelioze je ove godine u prvih 11. mjeseci oboljelo 47 osoba, gotovo dvostruko više nego godinu ranije. Oboljeli od upale pluća su prijavljeni sa prosječnom učestalošću, a u kolovzu 2013. godine imali su prvu prijavu oboljenja virusnog encefalitisa uzrokovanog West Nile virusom (naknadno potvrđeni) temeljem čega se provela protuepidemijska dezinsekcija komaraca u okolici registriranog bolesnika. 

U navedenom razdoblju imali su zabilježenu jednu obiteljsku epidemiju svraba i dvije epidemije salmoneloznog trovanja te su provedene protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe. Tablicu oboljelih od zaraznih bolesti možete pogledati klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije