ZARAZNE BOLESTI Lani u Međimurju umrlo 8 ljudi, pojavile se i ospice

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije na svojim web stranicama objavio je popis prijavljenih bolesti za 2017. godinu. Stručni komentar o kretanju zaraznih bolesti (analizu) dala je rukovoditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Višnja Smilović, dr. med. spec. epidemiolog.

– Na temelju prikazanih podataka o kretanju zaraznih bolesti u Međimurskoj županiji, te uvida u stanje, kojeg na temelju svakodnevnog rada na nadzoru nad zaraznim bolestima obavlja Djelatnost za epidemiologiju ZZJZ Međimurske županije, epidemiološka situacija vezana uz zarazne bolesti i nadalje se može ocijeniti povoljnom.

To se temelji na činjenicama da su bolesti protiv kojih se cijepi potisnute, da su bolesti koje prate niski higijenski standard vrlo rijetke ili i odsutne, rijetke su i tzv. klasične spolne bolesti te da je sustav preventivnih mjera za sigurnu masovnu prehranu i javnu vodoopskrbu učinkovit te nema tzv. hidričnih epidemija ni epidemija trovanja hranom u javnim objektima.

No, ipak moramo biti na oprezu, jer iako se za sada u našoj županiji zadržao visok obuhvat procijepljenosti za većinu bolesti prema obveznom Programu cijepljenja, ukupno u Republici Hrvatskoj taj cjepni obuhvat se kod nekih cijepljenja i docjepljivanja smanjuje ispod obveznog obuhvata od 95 % (u nekim županijama značajno) tako da se bolesti poput ospica mogu vrlo lako proširiti među necijepljenim pučanstvom, naročito zbog činjenice pojavnosti epidemije ospica u Srbiji (sa 10-tak smrtnih slučajeva) i Sloveniji u prošloj godini.

Morbiditetni podaci pokazuju da je učinak svih navedenih mjera vrlo povoljan, što je posljedica organiziranog djelovanja cijelog zdravstvenog sustava i drugih koji u svojoj domeni kao dio cjelokupnog sustava javnog zdravstva pridonose zdravlju ljudi, no dobro je podsjetiti da se zdravlje ljudi uvijek može poboljšati pa tako i u pogledu uvijek aktualnih zaraznih bolesti – napisala je dr. Smilović.

Njezin stučni komentar prenosimo u nastavku:

Kapljične zarazne bolesti

Tuberkuloza – broj oboljelih značajno opada u zadnjih nekoliko godina a pogotovo u prošloj, kada je zabilježeno samo 8 oboljelih osoba. Stabilna situacija kod tuberkuloze rezultat je rada svih zdravstvenih subjekata na provedbi “Nacionalnog programa suzbijanja tuberkuloze”. Incidencija tuberkuloze u 2017. godini u našoj županiji je najmanja do sada i iznosi iznosi 7,03 /100000 stanovnika.

Varicellae kao tipična dječja kapljična zarazna bolest protiv koje se ne cijepi javljaju se kontinuirano ali ove godine pokazuju gotovo dvostruko manju učestalost nego prošle godine u istom razdoblju (560 oboljelih u odnosu na 940 oboljelih u 2016.g.).

Streptokokne bolesti i nadalje bilježe uobičajeno sezonsko pojavljivanje (jesen -zima), sa prosječnom učestalošću (oko 500 oboljelih) kao i ranijih godina sa najvećim brojem oboljelih u dječjoj dobi. Kao i proteklih godina tako smo i tijekom 2017. godine provodili epidemiološki nadzor nad 10-tak vrtića te su sukladno tome i provedene mjere za sprečavanje širenja streptokoknih bolesti.

Oboljevanje od upale pluća je prijavljeno sa manjom učestalošću (148 oboljela i 4 umrla u 2017 godini u odnosu na 170 oboljela i 4 umrla u 2016. godini). Nema zabilježenih grupiranja oboljevanja od upala pluća u kolektivima niti obiteljima.

Meningokokni meningitisi se javljaju sa uobičajenom pojavnošću (4 oboljela) kao i proteklih godina isto bez teških oblika bolesti i smrti. Ostale kapljične zarazne bolesti koje suzbijamo zahvaljujući provedbi obveznog cijepljenja u našoj zemlji, pokazuju i nadalje povoljno stanje te potpuno odsustvo bolesti – difterija: 0, pertussis: 0, rubeola: 0, parotitis epidemica: 0.

U 2017. godini smo imali prijavu 1 slučaja ospica koji je povezan sa grupiranjem ospica u Zagrebu i Splitu ali se zbog provedbe protuepidemijskih mjera i epidemiološkog nadzora u našoj županiji bolest nije dalje proširila. U 2017. godini smo primili 1 prijavu bolesti tetanus kod odrasle neprocijepljene osobe.

Crijevne zarazne bolesti

U 2017. godini prijavljeno je 694 slučajeva crijevnih zaraznih bolesti što čini čak 28,5 % od ukupnog broja prijava, značajno više nego u 2016. godini (16,3 %). Enterokolitisi pokazuju nešto veću pojavnost nego u istom razdoblju prošle godine, no pojavnost Rota virusnih enterokolitisa je dvostruko veća (144 oboljelih) nego prošle godine(70) a razlog je nekoliko epidemija u kolektivima te pojačano prijavljivanje od strane liječnika Djelatnosti za epidemiologiju temeljem laboratorijske prijave bolesti.

Salmoneloze se javljaju sa povećanom pojavnošću (60 prijavljenih) nego u istom razdoblju prošle godine (45 oboljelih) i to najčešće kao sporadični slučajevi ili manja grupiranja u obitelji.

Pojavnost Kampilobakterioza je i nadalje u porastu (109 slučaja) u 2017. godini (prošle godine je bilo 83 oboljelih). Obolijevanje od kampilobakterioze se najčešće događa zbog konzumacije nepasteriziranih mliječnih proizvoda (sirovo, neprokuhano mlijeko i sl.) te nedovoljno termički obrađenog mesa (naročito mesa peradi).
Ostala trovanja hranom su zabilježana sa 7 prijavljenih slučaja što je manje nego prošle godine ( 11 oboljelih).

Ponovno se u 2017. godini pojavio 1 sporadični slučaj hepatitisa A u našoj županiji, ali zbog provedbe protuepidemijskih mjera te pridržavanja higijenskosanitarnih
mjera nije došlo do širenja bolesti na kontakte. U 2017.godini nemamo zabilježen niti jedan slučaj bacilarne dizenterije.

Spolno prenosive zarazne bolesti

U grupu spolno prenosivih bolesti pripadaju virusni hepatitis B i C, HIV/AIDS, sifilis, gonoreja, klamidijaza i ostale spolno prenosive bolesti (SPB). U 2017. godini je i nadalje povoljno stanje skupine spolnih, odnosno spolno prenosivih bolesti: u promatranom razdoblju nema prijavljenih bolesti AIDS-a, HIV-a , dok su samo jedna prijava klamidijaze, dvije prijave gonoreje i dvije prijave sifilisa. U 2017. godini bilježi se 5 slučajeva hepatitisa B i samo 2 prijave hepatitis C bolesti.

Parazitarne zarazne bolesti

U 2017. godini se bilježi nešto veća učestalost pojave ušljivosti (manja epidemija u jednoj osnovnoj školi). Pojavnost svraba u ovoj godini je veća (92 oboljele osobe) nego u 2016.godini (71 oboljeli) ali opet manja nego u 2015. godini (111 oboljelih). Najveći broj oboljelih je u mjesecu studenom zbog grupiranja oboljelih u jednom učeničkom domu i školi kada su i provedene sve protuepidemijske mjere sa sprečavanje širenja bolesti.

Transmisivne zarazne bolesti

Krpeljni meningoencefalitis kao prirodnožarišna zoonoza pokazuje daljnji trend pada obolijevanja (samo 1 oboljela osoba) u odnosu na prošlu godinu (3 oboljela). Od Lyme borrelioze je u 2017. godini oboljelo 19 osoba, što je manje nego u istom razdoblju prošle godine (26 oboljelih).

Smrti od zaraznih bolesti

U 2017. godini imamo prijavljeno 8 smrti od zaraznih bolesti i to 4 smrti od upale pluća i 2 smrti od gripe te 2 smrti od bakterijske sepse.

Prijavljene epidemije zaraznih bolesti

U navedenom razdoblju imali smo zabilježeno jednu epidemiju ušljivosti u školi, jednu epidemiju norovirusnih gastroenterokolitisa u domu za starije, dva grupiranja rota virusnog proljeva u 2 dječja vrtića, 1 grupiranje nespecificiranih gastroenterokolitisa u 1 vrtiću, 1 grupiranje histaminskog trovanja hranom u 1 ugostiteljskom objektu, 2 manje obiteljske epidemije salmoneloznog trovanja te jednu epidemiju svraba u učeničkom domu i školi.

Provedene su sve protuepidemijske mjere i nadzor epidemiološke službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije