Lucija sa sindromom Down završila srednju školu i radi kao kuharica

U bilježnici s tvrdim koricama 19-godišnja Lucija Munđar čuva velik broj vlastoručno zapisanih recepata. Skupljala ih je tijekom srednje škole i čuva ih kao najveće blago. Najviše voli pripremati juhu.

– A jesti najviše volim meso i krumpir – kaže Lucija, jedna od rijetkih osoba sa sindromom Down koja je uspjela završiti srednju školu u Hrvatskoj. Odnedavno ima i svoje radno mjesto. Pomoćna je kuharica u Dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu.


Razbila predrasude

– Lijepo mi je, ima puno djece i hrane – otkriva. Nakon što je završila osnovnu školu u Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, upisala se u Srednju školu Prelog, za pomoćnu kuharicu.- Nismo se ni usudili vjerovati da bi ona mogla u srednju školu. No, ravnatelj Tomislav Gregur rekao je: Probajmo! I upisali smo je.

Lucija se trudila, borila i razbila predrasude. I danas samo u kontaktu s njezinim razrednicima koji su rekli da ih je oplemenila – kaže ponosna mama Sanja. Nakon srednje škole, za pomoć se obratila općinskom načelniku Saši Horvatu i pročelniku Alenu Kajmoviću, koji su kontaktirali ravnateljicu vrtića Snježanu Karadžu. Vrtić je sklopio s njom ugovor o volontiranju do 12. prosinca 2014.


Djeca oduševljena

– Ugovor joj je omogućio socijalnu inkluziju u društvo i pomogao joj da se osjeća korisnom, a to je, pretpostavljam, prvi primjer u Hrvatskoj da se na takav način osobama s posebnim potrebama omogućava da budu prihvaćene u društvu. Na ispomoći je našoj kuharici Nadi Šimunković. Njezin je posao posluživanje obroka i raspoređivanje namirnica prema jelovniku, pere voće i povrće, servira hranu na kolica i vozi djeci obroke.

Djeca su oduševljena, kao i roditelji – ističe ravnateljica Karadža. Lucija nakon jela posprema posuđe, briše stolove… Najviše uživa u miješanju tijesta. – Prvog dana donijela je na posao svoju bilježnicu s receptima i s oduševljenjem nam je pričala što je sve pripremala.

Lucija je prekrasna i topla osoba  – napominje ravnateljica. Vrtić, koji danas ima 95 mališana, od osnivanja uključuje i djecu s posebnim potrebama, na što su posebno ponosni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije