U Otoku održana završna konferencija projekta “Zajedno za nas”

U srijedu 18. prosinca 2013. godine Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, u prostorima restorana Prepelica u Otoku organiziralo je završnu konferenciju u okviru projekta “Zajedno za na” financiranog od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Osim Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec sudionici projekta su još četiri partnerske udruge: Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Pula, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruga invalida Donje Stubice i Društvo tjelesnih invalida Grada Rijeke.

Nakon najave voditelja projekta Milana Logožar, koji je bio i moderator Konferencije te pozdravnih riječi organizatora, predsjednice društva Miljenke Radović mag.iur, sudionicima Konferencije su se biranim riječima obratili gosti gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Uz njih gosti su još bili predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec i tajnica Saveza udruga osoba s  invaliditetom Međimurske županije Mirna Bojić, predsjednik IO Udruge za autizam “Pogled” Dalibor Kuhta i predstavnica Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije Martina Vrbanec.

Radni dio Konferencije otvorila je Miljenka Radović mag.iur, koja je u prvom dijelu izlaganja upoznala prisutne s aktivnostima Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec u protekloj godini. Napomenula je da je u proteklih nešto manje od 9 mjeseci od početne Konferencije Pokrenimo zajednicu – zajedničkim djelovanjem do poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom društvo itekako vrijedno radilo. U društvu je tijekom 2013. godine zaposleno ukupno 38 osoba, od kojih je nekima ugovor o radu prestao, tako da je ukupni trenutni broj zaposlenika 31.   

Direktnim socijalnim uslugama tokom 2013. godine obuhvaćeno 116 korisnika, u što nije ubrojena usluga prijevoza, savjetodavni rad, usluga posuđivanja ortopedskih pomagala, druženja, te koncerti i razna druga društvena događanja na koja su organizirano vodili članove. Za usporedbu, tokom 2012. godine direktnim uslugama bilo je obuhvaćeno 55 njihovih članova, a  prosječan broj zaposlenih po raznim osnovama bio je 21.  Iz ovih brojki više je nego vidljiv porast broja korisnika, broja pruženih socijalnih usluga i broja zaposlenih kroz cijelu godinu.

U nastavku su Ivana Sklepić mag.soc. rada- voditeljica programa Institucionalne potpore  i voditelj projekta “Zajedno za nas” Milan Logožar  govorili o aktivnostima tokom godine na samoj realizaciji projekta. O tome je prikazana prezentacija u nastavku koje je prezentirana i analiza  i sažetak provedene Ankete o kapacitetima udruga OSI u pružanju socijalnih usluga i prijavama na domaće i europske projekte.

Nakon rasprave u kojoj je sudjelovao veliki broj sudionika i predstavnika udruga, donesen je zaključak da navedena anketa i podaci koje su udruge prikupile za obiteljsku, socijalnu i zdrastvenu anamnezu svojih članova  (ukupno 3413 članova) budu podloga za izradu  Studije s analizom stanja i kapacitetima udruga i uslugama koje se pružaju osobama s invaliditetom te  prijedlogom mjera za poboljšanje sustava.   

Studija će biti dostavljena svim dionicima projekta na usaglašavanje, a nakon toga će u vidu brošure biti dostavljena i nadležnim ministarstvima, Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, jedinicama lokalne (područne) samouprave na čijim područjima udruge djeluju, kao i svim ostalim dionicima projekta i ostalim zainteresiranim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije