Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima!

Ustavni sud ukinuo je danas odluku Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima opće medicine u bolnicama jer Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je sada Vlada pokušala iskoristiti.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Ukinut je i članak 42. Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe koji je na temelju prijedloga uime SDP-a podnijela odvjetnica Vesna Alaburić. Riječ je o odredbi na temelju koje politička stranka ili nezavisni zastupnik koji ne objave godišnje financijsko izvješće u roku gube pravo na financiranje kroz jedno tromjesečje.

Ukinute su odredbe Zakona o sigurnosti na provedbi na cestama, članak 2, članak 1. točka 67, članak 285 i članak 1. točka 3. U odnosu na vozače kojima je upravljanje vozilom zanimanje, odnosno kojima je do 17. lipnja 2008. prestala dvogodišnja zabrana i ograničenja na temelju članka 221.

MUP je obvezan cijelu sljedeću godinu pratiti stanje primjene zakona u odnosu na mlade vozače koji ne smiju voziti automobil s motorom jačim od 80 kW te njihovo kažnjavanje pa će Ustavni sud donijeti i odluku o ustavnosti te odredbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije