Vinski kutak: Predstavljamo vina Preininger

Kao što ste proteklih tjedana imali prilike vidjeti, putem podrubrike portala eMedjimurje.hr Vinski kutak zalažemo se za predstavljanje naših međimurskih vinara široj publici, ne samo putem eMedjimurja, već smo promociju odradili i na nacionalnoj razini putem Večernjeg lista, portala Net.hr, 24sata.hr i Gastro.hr.

Predstavljanja međimurskih vinara vršimo abecednim redom, a do sada smo predstavili vinariju AgromeđimurjaVinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, Vinariju Jakopić, Vinariju Zvonka Kermana, Vinariju Alojza Novaka te Vinogradarstvo i podrumarstvo Zvonimira Petkovića.

Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.

U vinskom kutku portala eMedjimurje.hr čitajte o razmišljanjima, počecima i vinima Darka Preiningera iz Vinarije Preininger.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Darko, recite nam nekoliko riječi o Vašem vinogradu, povijest uzgoja i sortama koje njegujete

– Kako imam završen Agronomski fakultet, odatle ljubav prema vinu. Vinograd je posađen u gornjem Međimurju, na jugozapadnoj strani Mohokosa, na najvišem međimurskom vrhu. Imamo posađene četiri svjetski poznate sorte. 2007. godine posadili smo Chardonnay i Rajnski rizling, a 2010. godine Muškat žuti od bijelih sorti, kao i Pinot Crni. Sve sorte su geografski zaštićene. Površina vinograda je 3,5 Ha i na njoj se prostire 18.000 trseva. Održavam geo sadnju s gušćim nasadima koji limitira prinos po trsu, ali ima višu kvalitetu. Nudimo i naše gemišt vino pod imenom “Doma”, što je kupaža poluslatkog Chardonnaya i Rajnskog rizlinga.

Relativno kasno sam počeo sa sadnjom vinograda, od prije 7 godina. Na početku je sve počelo samo kao hobi, a sada je postalo moj životni put i poziv u životu. Prinos koji imam je negdje oko litar i pol po trsu.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Vidite li nove mogućnosti u plasiranju vina, sad kad su nam s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju granice otvorene?

– Osobno neke velike kupce još uvijek nemam, ali vidim šansu baš u činjenici da sada imamo otvorenija vrata prema Europi. Nadam se da će taj protok transparentno ići prema van.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Bi li naglasili nešto posebno oko rada u podrumu?

– Ako želite imati vrhunski proizvod, potrebna su velika ulaganja u strojeve koji nisu jeftini.

Svoja vina hladim kod vinifikacije, što smatram da je vrlo bitno. Kod visokih temperatura aromatične tvari hlape kod vrenja. Malo se još tražim oko kvasaca, nešto malo eksperimentiram oko bijelih sorata, dok sam kod Crnog Pinota našao što mi odgovara. Ne radim umjetnu malolaktiku. Imam nekoliko nagrađenih godina i to mi je dalo podstreka da naginjem proizvodnji kvalitetnih vina više nego stolnih.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: I obitelj je Vam pomaže u vinskom poslu?

– Velika podrška su mi djeca, kćer Tamara i sin Marko koji pokazuju veliku karizmu i ljubav prema vinu. Kćer ima veliku želju upisati sommelierski tečaj, što će uskoro i učiniti. Sin je preuzeo rad s prešom. Ulazak grožđa i prešanje traju oko 7 dana. Morate biti brzi. Posjedujem najnoviju pneumatsku prešu i tako mogu kontrolirati rad na najvišoj razini. Ulažem non-stop u posao, a u planu imam izgradnju novog podruma malo bliže glavnoj prometnici.

Mlad sam vinar s obzirom da sam relativno kasno počeo s proizodnjom, ali trudim se i uvijek su mi uši načuljene ka novim tehnologijama i procesima. Ne radim s kompromisima, radim sa znanjem, strašću i ljubavlju.


Preininger nam je na evoluaciju ponudio Rajnski rizling 2012., Chardonnay 2012. te Pinot crni 2012. godine.


KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA:



RAJNSKI RIZLING 2012.

BOJA – slamnasto zlatna
MIRIS – mlado i živo, bijele floralne note sa naftalinskim momentom. U boci će se fino razviti do sljedeće godine
OKUS – prikriveni grejp sa bijelom ružom
HRANA – lagane salate s plodovima mora, riba na lešo i purica sa mlincima

CHARDONNAY 2012.

BOJA – zlatno zelena
MIRIS – sortni sa prikrivenim agrumima
OKUS – prati miris sa zrelom breskvicom i finim kremastim aftertasteom
HRANA – piletina na bijelom vinu, međimurski odrezak u vrhnju i meso s tiblice


PINOT CRNI 2011.

BOJA – rubin crvena
MIRIS – džem bobica sa nijansom ruže
OKUS – idealni fini okus kupine sa laganim taninima. Živahan s čistim rezom
HRANA – teletina ili piletina na crvenom vinu (coq au vin), bobičasto voće i/ili čokoladni deserti

VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO PREININGER
L. JAGECA 15, 40 000 ČAKOVEC
PODRUM – PLEŠKOVEC 105 C
MOB: 099/4666-166
vina.preininger@gmail.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije