Zbor J. Š. Slavenski visoko kotira na hrvatskoj i svjetskoj rang listi

Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca u proteklih je mjesec dana održao tri samostalna cjelovečernja koncerta sakralne glazbe, te nastupio na Gala koncertu – zlatnih zborova u Zagrebu. Samostalni koncerti održani su u crkvi Svete Jelene u Šenkovcu, crkvi Svetog Jakoba u Prelogu i crkvi Svetog Nikole u Čakovcu.

Na repertoaru su bila djela :Slavenskog, Dugana, Lešćana, Starca, Mokranjaca, Brucknera, Bardoša, Kedrova, Parta, Benneta i Dorseya. Ovim programom i to veoma uspješno čakovečki zbor predstavio se u Italiji u gradiću Fano sredinom mjeseca rujna gdje je kao gost održao dva koncerta na Europskom kongresu zborskih dirigenata, pa je odlučio i domaćoj publici priuštitit prava glazbeni ugođaj.

Velika glazbena poslastica za sve ljubitelje zborskog pjevanja bio je Gala koncert “Zlatni zborovi” u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovaj koncert jedna je od posebnih nagrada s ovogodišnjeg 2. natjecanja hrvatske tradicijske vokalne glazbe – Zagreb 2013., koje su dodijelili organizator Zagrebački glazbeni podij i pokrovitelj Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Na koncertu su nastupili pobjednici kategorija i osvajači Zlatnih plaketa. Tako su uz “Slavenski” nastupili i Ženski vokalni ansambl Zwizde iz Zagreba, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Zagreb, Mješoviti i Ženski akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia Discors.

Međunarodna federacija za zborsku glazbu (IFCM – International Federation for Choral Music) svake godine, druge nedjelje u prosincu, slavi Međunarodni dan zborskog pjevanja (World Choral Day) kao način veličanja vrijednosti mira i razumijevanja kroz zborsko pjevanje. Ova inicijativa pokrenuta je još 1991. godine, a osnivač je maestro Alberto Grau, dok ju je u Zagreb i Hrvatsku nešto kasnije prenio maestro Emil Cossetto.

Tako je i ovaj koncert koji Zagrebački glazbeni podij organizira već 18. godina poslužio kao izvrsna promocija zborske glazbe na kojem je dvjestotinjak pjevača promoviralo ljubav prema zborskoj glazbi.

Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski tako je još jednom pokazao da spada u red ponajboljih amaterskih zborova Hrvatske, a godinu je završio i na visokom 60. mjestu svjetske rang liste najuspješnijih mješovitih zborova svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije