Maraton kratkih filmova 21. prosinca u preloškom Domu kulture

Maraton kratkih filmova istovremeno će se 21. prosinca (subota) održavati u nekoliko zemalja i po prvi puta u 28 hrvatskih gradova istovremeno. Među njima je grad Prelog gdje od jutarnjih sati u Domu kulture možete pogledati kratke filmove.

Odabrani filmski naslovi u domeni su javne kulture i iznimno su važni za razvoj audiovizualne kulture i očuvanje filmske baštine. 21. prosinac dan je kada kalendarski počinje zima na sjevernoj zemljinoj polutci, dan koji sjeverno od ekvatora znači i najkraći dan u godini. Ove godine Hrvatski audiovizualni centar ga obilježava priključivanjem međunarodnoj manifestaciji koja slavi kratkometražnim film i nudi međunarodni i nacionalni filmski program nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Inicijativu “Najkraći dan” (Le jour le plus court) započeo je prošle godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružile su joj se Njemačka, Nizozemska, Portugal, Italija, Finska, Belgija, Švicarska, Norveška i Hrvatska.

Kratkometražni film je forma kojom su mnogi najpoznatiji redatelji svijeta započeli svoje karijere i sa njime se i danas otkrivaju i razvijaju mnogi svjetski umjetnici. Ovo je forma filma koja često odiše inovacijom i predstavlja pogled na budućnost. Najkraći dani, dan je kreativnosti koji slavi različitost nacionalnih i autorskih izričaja te bogatstvo kratkometražnih filmova u svim svojim oblicima.

Od ove godine u kratkometražnom programu moći će istovremeno uživati publika u nekoliko zemalja pa i u hrvatskim nezavisnim kinima. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Program Maratona kratkih filmova u Prelogu pogledajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije