Vinski kutak: Predstavljamo Vinariju Zvonimira Petkovića

Vino bonum, pax in domum – dobro vino, mir u kući! To je moto kojim se služi ova prelijepa i ponosna županija, još od starih Rimljana koji su ovdje sadili vinovu lozu. Putem nove podrubrike portala eMedjimurje.hr Vinski kutak zalažemo se za promociju našeg međimurskog vina i vinara ne samo putem eMedjimurja, već smo promociju odradili i na nacionalnoj razini putem Večernjeg lista, portala Net.hr, 24sata i Gastro.hr.

U Vinskom kutku portala eMedjimurje ovaj tjedan predstavljamo vam Vinogradarstvo i podrumarstvo obitelji Zvonimira Petkovića iz Dragoslavec Brega koji je nadasve zanimljiv sugovornik s velikom ljubavi prema proizvodnji vina i velik je zagovornik kvalitete koju imamo ovdje u gornjem Međimurju, a da toga sami nismo još ni svjesni. Petković je prvenstveno orjentiran na proizvodnju predikatnih vina.

Predstavljanja međimurskih vinara vršimo abecednim redom, a do sada smo predstavili vinariju AgromeđimurjaVinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, Vinariju Jakopić, Vinariju Zvonka Kermana te Vinariju Alojza Novaka.

Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Zvonimire, nekoliko riječi o Vama i Vašem vinu

– Kao prvo, Vino nikako nije jeftin proizvod. Vino treba razumijeti kroz kompleksnost okusa i umami moment prvi kontakt s vinom), vraćanje u djetinstvo kroz nepce. To se dobiva tek u trećoj fazi sazrijevanja. Mi svi ovdje u prelijepom Međimurju moramo izgubiti taj naš nadaleko prepoznatljivi međimurski jal, kojim svi samo gubimo. Da se bojimo izgubiti nešto što je stečeno, a stečeno je prošlost. Moramo se fokusirati na budućnost. Ne smijemo se bojati plasirati naša vina u inozemstvo. Naš identitet mora biti prepoznatljiv izvan granica kao poseban. Brže, bolje, jače, više nije dobro. Svi kažu, citiram: Moramo imati količine. To je krivo.

Zvonimir Petković

Cijena proizvodnje litre vrhunskog vina u Međimurju, kada se sve izračuna, jest oko 11,00 kuna + PDV. I to je cijena koja košta mene kao vinara da ga provedem kroz sve etape rada u vinogradu pa kroz vinifikaciju.


Kristijan Gačal/eMedjimurje:
Kako inozemni vinari i ini vinski profesionalci reagiraju sada na hrvatska vina kao takva i na cijene?

– Relativno kasno sam završio Agronomski fakultet, u svojoj 55. godini i tada smo radili te kalkulacije koliko košta da se dođe do cijene koštanja litre kvalitetnog vina. 10,70 kn je cijena troškova litre kvalitetnog vina u proizvodnji. I to su nenapuhani troškovi, od kad ste stali na svoju zemlju pa do trenutka kad se flašira. Hektar vinograda po  tome bi koštao od 40.000 do 60.000 eura. U francuskom Alsaceu ne prodaju hektar vinograda ispod 400.000 eura.

Francuzi su nas pitali koliko cijenimo hektar vinograda kod nas, pa sam im rekao od 800.000 do milijun eura. Francuzi su se smijali, a moje kolege nisu baš bili sretni mojim odgovorom. Zatim sam dragim Francuzima obrazložio zašto to toliko košta. Hrvatska je u 20 godina skoro pa dostigla sam svjetski vrh što se tiče obrade vinograda, pa sve do konačnog proizvoda. Vjerujem da skoro sva velika svjetska imena žive od stare slave. Hrvatska se morala dići sama i to je učinila ponosno. Imamo Bogom danu klimu gdje su blaga ljeta, ne previše vruća i blage zime. Sve se veže na kompoziciju tla, ekspozicija terena, koliko luksa sunca se osvaja. Sve to ima strašno veliku ulogu koja se veže na rodnost, snagu itd.

Objasnio sam Francuzima da, ako bih živio u Francuskoj, bio bih jako tužan čovjek. Pitali su me zašto? Rekao sam im da ako bih živio u Francuskoj ne bih znao da postoji tako lijepi, vinorodan i bogat kraj kao što je Međimurje. Tada su oni razumjeli šta sam im htio reći. Hektar kod nas košta milijun eura, ali ga po toj cijeni ne možemo prodati (smijeh).


Kristijan Gačal/eMedjimurje:
Što vi mislite, što nama u Međimurju treba za probitak?

– Međimurac je radišan, vrijedan čovjek, ali treba vođu. Treba čovjeka koji će predstaviti i voditi zajedničku prezentaciju ovog našeg kraja. Neka svaki vinar ima svoju osobnost, način pristupa, ali taj jedan vođa će pokazati pravac gdje mi to želimo ići. Mi svi ovdje imamo neznatne količine vina, ako nas uspoređujete sa nekim svjetskim silama. I to malo moramo skupo prodati. Zašto? Zato jer se sve radi ručno i u vinogradu, a to vani košta. Ima sve više odabrane klijentele koja baš traži takva vina i ne libe se potrošiti više. Moja ideja je da županija, nama vinarima, ne daje tih par tisuća eura, nego da potroši ta sredstva u promidžbu kraja.  Na kraju priče moramo imati zajedničku strategiju, što se tu da izmijeniti da bi krenuli naprijed. Medjimurje ima brend Zrinskog, na kraju krajeva. To je čovjek koji ima povijest koja se prepoznaje i u svijetu. To treba iskoristiti.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Evidentno je iz ovog razgovora da ste jako osvješteni što se tiče vinogradarstva u regiji, pa i šire. Dotakli ste se nekoliko puta i Francuza. Uvukli su Vam se pod kožu

– Pa baš i ne. Oni vrlo lijepo znaju sami sebe prezentirati, imaju jako puno ponosa, što je vrlo bitno. Ja se divim njima. Sve sa stilom i klasom. Ono što vole, riječima i radom pokazuju. Ja bih to želio naučiti prvenstveno radi sebe. Identitet je bitan. Jedan od identiteta u mojoj kući će biti sokol. Sad  ga upravo klešu na primjenjenoj umjetnosti u Zagrebu.


Kristijan Gačal/eMedjimurje:
Način uzgoja

– Berbu 2011. godine sam svu pretvorio u predikate. Bila je iznimno dobra. Taj umami moment na nepcu se događa upravo kad se bez filtracije ili uz grubu filtraciju pune boce.  Vinar mora znati za oksiproces, odnosno  redukcijsko punjenje. Vino je živ organizam i ne može se raditi sterilno. Postigao sam količinu ostatka šećera maltene za još jednu berbu, visoke kiseline i to sve sa manje tekućine. Upravo  viši alkoholi i sastav glicerola daje slatkost vinu.  Ali ta vina moraju odležati. Posjedujem 6 Ha vinograda (30.000 trseva). Odrađujem vrlo limitiranu količinu od 18.000 litara vina od 12 sorti.


Kristijan Gačal/eMedjimurje: Prodaja i eksponiranje Medjimurskih vina izvan granica Lijepe naše danas?

– Na svijetu nema istog čovjeka po genima, pa tako nema ni istog vina. I to je ljepota ovog posla. Primjerice u Međimurju, na grubo govorim, proizvodimo oko 100.000 litara Sauvignona, a na svijetu egzistira 7 milijardi ljudi. Koliko ljudi ima privilegiju kušati to vino.  To mi svakako moramo iskoristiti.

Kroz otvorene granice imamo tržište od 500 milijuna ljudi i ti budući gosti moraju posjetiti ovu našu ljepotu, ovdje na našem kućnom pragu.  Ljudi će se sa tim uspomenama vratiti kući i kada će uživati to vino u svom domu, vraćat će se u mislima ovdje.  Vino je za mene duhovna hrana.  Živjeli!

Zvonko nam je na evaluaciju vina ponudio predikate Zeleni silvanac 2011., Pinot sivi 2011., Graševinu 2011. te Pinot crni 2012.

KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA:


ZELENI SILVANAC 2011 –  sur lie, izborna berba bobica u studenom

BOJA –  zlatno zelena
MIRIS –  vrlo mineralan sa zelenom jabukom, pomalo eteričan
OKUS –  energičan na “prvu”. Zelena jabuka umočena u med. Dugotrajan i slastan.
HRANA –  voćni deserti, domaći štrukli ili čak tjestenina na ljuto, te meki sirevi

PINOT SIVI 2011 – izborna berba bobica u studenom

BOJA – unikatna pastelna boja cigle
MIRIS – egzotika. Crvena ruža sa džemastom notom sa pomiješanim bademima
OKUS – tropsko voće iznenađuje sa cvjetnim medom i kremastim završetkom
HRANA – piletina u bijelom vinu, sitna divljač.

GRAŠEVINA 2011 – izborna berba bobica krajem listopada

BOJA –  predivna svjetlo zelena
MIRIS – zelena trava sa prezrelom breskvom, te fino zaokružena mednost
OKUS – moćan primjerak. Zdrave kiseline su isprepletene sa medom bagrema i džema od breskve. Luksuz u čaši
HRANA – kandirano voće, voćno-kremaste torte, čokolada

PINOT CRNI 2012

BOJA – fina boja maline koja vuče na rubin
MIRIS – vrlo fin i nježan, ružast sa kremom
OKUS – puna zdjela malina i duda sa vanilijom koji traje. Nositelj kuće!
HRANA – vepar u brusnicama, biftek u crvenom vinu, a može smjelo na čokoladu sa jagodama


VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO OBITELJI PETKOVIĆ

Dragoslavec Breg 37a
099/8046-601 (Zvonimir)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije