Obitelj Orehovec “liječi” nasade jabuka i trešnje u Kraljevom vrtu

Nastavlja je uspješna suradnja između Muzeja Međimurja Čakovec i pionirke na području biodinamičke poljoprivrede u Međimurju Bernarde Orehovec. Bračni par Orehovec i njihov unuk Josip pomogli su Muzeju u ozdravljenju starih nasada jabuka bobovki te četrdesetogodišnje trešnje ispod koje se svake godine, u prostoru rodne kuće slikara Ladislava Kralja Međimurca, održava tradicionalna dječja manifestacija Kraljeve trešnje.

Stare jabuke nagrizla je bolest uslijed koje svake godine usahne nekoliko grana, a trešnja je također počela pokazivati tragove starosti i pitanje je vremena kada će prestati djeci davati sočne plodove. Stoga je na prijedlog Bernarde Orehovec pokraj stare trešnje posađena nova sadnica koja će već nakon nekoliko godina uveseljavati djecu svojim plodovima. Staroj pak trešnji vrijedna Bernarda nastoji produžiti život posebnim namazom s kojim je premazala njezinu staračku, izboranu koru.

S jabuka su uklonjene sasušene grane pa su i one dobile nekako mladalački izgled, koji će se ipak pokazati tek u proljeće, s prvim proljetnim suncem. 

Sve je to u Kraljevu vrtu sa svoje grane, na obližnjem velikom šimširu pozorno promatrala sova ušara. I nije se ni pomakla. Samo je gledala sa svojim velikim očima. Kad je sve bilo gotovo nehajno je goste ispratila pogledom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije