Romi završili edukaciju i primili diplome o biodinamičkoj poljoprivredi

U petak 6. prosinca 2013. godine u Velikoj vjećnici Međimurske županije dodjeljene su diplome sudionicima edukacije u sklopu projekta “Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu”.

Na tromjesečnim edukacijama iz područja biodinamičke proizvodnje povrća, biodinamičke proizvodnje voća te prikupljanja i uzgoja ljekovitog bilja sudjelovalo je ukupno 32 pripadnika/ica romske nacionalne manjine, korisnika pomoći iz sustava socijalne skrbi, ujedno i evidentiranih u registru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Edukacije su provodili Bernarda i Josip Orehovec (Udruga Duga plus, Čakovec) i Edi Škamo (Ekoherba, Čakovec).

Edukaciju je uspješno završio 21 sudionik – 9 osoba za biodinamičkog vrtlara, 4 osobe za biodinamičkog voćara, 8 osoba za sakupljače i uzgajivače ljekovitog bilja: Marija Ignac i Marko Oršuš iz Trnovca, Horvat Zlatica, Nadica Oršuš, Radojka Oršuš, Dražen Horvat, Marijan Horvat, Dijana Ignac, Dušan Muršić, Senad Muršić, Danijel Balog, Zdravko Muršić, Robert Ignac, Josip Oršuš, Marko Ignac, Božidar Oršoš iz Kuršanca, Josip Ignac iz Gornjeg Kuršanca te Damir Balog, Mario Kalanjoš, Siniša Mehanović i Ljerka Tišljar iz romskog naselja Sitnice.

Na proljeće će nastaviti edukaciju kroz stjecanje radnog iskustva na biodinamičkim imanjima u Međimurju. Cilj projekta je povećati zapošljivost pripadnika/ica romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, kao jedne od najranjivijih marginaliziranih skupina u ovoj regiji, te pridonijeti njihovoj društvenoj uključenosti kroz stvaranje poticajnog okruženja za socijalno zapošljavanje.

Također, se želi izgraditi kapacitete nezaposlenih Roma/Romkinja iz Međimurske županije za (samo)zapošljavanje i izgraditi održivi model za njihovo zapošljavanje kroz osnivanje socijalne zadruge za biodinamičku/organsku poljoprivredu. Projekt je djelomično financiran iz IPA fondova Europske unije, a provodi se od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014. Provodi se u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (PU Čakovec), Centrom za socijalnu skrb Čakovec i udrugom Duga Plus iz Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije