Okruglim stolom obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije organizirao je okrugli stol na temu “Život u zajednici”, koji se održao 3. prosinca u prostorijama gradske vijećnice Grada Čakovca.

Nosioci  teme okruglog stola bili su predstavnici udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u njihovu korist, a koji su na istom sudjelovali kratkom prezentacijom o radu svoje udruge te problemima s kojima se njihovi članovi susreću u svakodnevnom životu u njihovoj zajednici: Udruga tjelesnih invalida Međimurja, Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije Čakovec, Udruga za sindrom Down Međimurske županije, Društvo distrofičara, invalida, cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruga invalida rada Međimurske županije, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga za autizam Pogled, Društvo multiple skleroze Međimurske županije, Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici  jedinica  lokalne uprave i samouprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Čakovec i Centra za odgoj i obrazovanje. Dogovoreno je sustavnije povezivanje svih udruga osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u njihovu korist na području cijele Međimurske županije kako bi iste zajedničkim snagama mogle doprinijeti senzibiliziranju društvene zajednice za poteškoće osoba s invaliditetom te ostvarivanju njihovih prava.

U svezi navedenog, Savez udruga osoba s invaliditetom uključit će i druge udruge koje nisu članice Saveza u projekt “Imam informaciju, vladam situacijom!” financiran od strane Zaklade “Zamah”, a koji uključuje prikupljanje i distribuciju informacija o svim udrugama osoba s invaliditetom i udruga koje djeluju u njihovu korist s područja Međimurske županije i njihovim uslugama.  

Istog dana, u popodnevnim satima održan je prijem svih predstavnika udruga osoba s invaliditetom i onih koje djeluju u njihovu korist kod župana Međimurske županije Matije Posavca na kojem su donesene pozitivne smjernice za djelovanje udruga u 2014. godini. Dan kasnije, u crkvi Svetog Nikole u Čakovcu održana je Sveta misa s početkom u 11 sati kojoj je prethodila ispovijed u 10,30 sati. 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom udruge članice Saveza posjetile su i Dnevni centar “Dr.Antun Bogdan”, Dječji vrtić Čakovec, Dom za psihički bolesne odrasle osobe Orehovica, i Centra za rehabilitaciju Varaždin.

Ovim putem zahvaljuju se donatorima, tvrtkama TMT d.o.o. i Đurkin d.o.o., Gradu Čakovcu i Murskom Središću te općinama Belica, Nedelišće i Mala Subotica, koji su im omogućili održavanje okruglog stola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije