Vinski kutak: Predstavljamo Vinariju Alojza Novaka

Početkom mjeseca studenog ove godine započeli smo s predstavljanjem vrsnih međimurskih vinara iz brzorastuće vinske regije koja je sve prepoznatljivija na vinskoj karti, ne samo Hrvatske nego i znatno šire. Predstavljanja vršimo abecednim redom, a do sada smo predstavili vinariju AgromeđimurjaVinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, Vinariju Jakopić te Vinariju Zvonka Kermana.

Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.

O vinima obitelji Alojza Novaka popričali smo s njim i njegovom kćerkom Marijom Novak – Posavec, koji baštine višestoljetnu tradiciju vinogradarstva u međimurskim krajevima jer su njihovi vinogradi nekada bili dio posjeda velikaške obitelji Zrinski, a posebno se ponose drvenom vinskom prešom iz 1814. godine.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Nekoliko riječi o Vašim počecima

– Vinarstvom se obitelj bavi već od početka 19. stoljeća, točnije od 1814. godine iz koje posjedujemo staru drvenu prešu na ocjeđivanje, a na kojoj smo prešali do devedesetih kada prestaje monopol. U prošlosti ti su vinogradi pripadali velikaškoj obitelji Zrinski. Nekada je bilo tako da su velike firme otkupljivale grožđe, vinar se nije sam smio baviti proizvodnjom vina, a od 90-ih godina se to sve promijenilo i otada naša vinarija samostalno stoji sa svojom etiketom. Nekada smo si mi bili jako mali vinari, u posjedu od manje od hektara vinograda, a s godinama smo dokupljivali zemlju.  Sada smo u posjedu 6Ha zemlje pod vinogradom sa 12 sorti. Vinarija se, kao i vinogradi nalazi na Svetom Urbanu na specifičnom položaju Veliki Kozlovčak. Svi trsovi ručno su sađeni, a svo vino proizvodi se isključivo od vlastitog grožđa.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Koje sorte su sve prisutne u Vašem vinogradu?

– Gotovo sve sorte koje uspijevaju na ovom podneblju – Traminac, Muškat žuti, Chardonnay, Rajnski rizling, Graševina i Pušipel od boljih koje bih spomenuo. Nekoliko sorti stavljamo u butelje, a naše “gemišt” vino je mješavina pod imenom “Urbanska kap” i ono je kao takvo zaštićeno. Ponosno mogu reći da sam dobio preko 100-tinjak priznanja po cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu, a ono koje mi je posebno drago priznanje je za najboljeg vinara Međimurja od Hortus Croatiae gdje su me baš moji dragi kolege međimurski vinari izabrali kao najboljeg među njima.


Kristijan Gačal/eMedjimurje: Pretpostavljam da je cijela obitelj u vinskom biznisu

– Naravno, tu je kćer Marija koja je uvijek prisutna oko podruma, kušaone i prodaje vina, zatim supruga koja igra veliku ulogu kod vođenja domaćinstva. Imamo i sezonske berače za vrijeme berbe koji nam pomažu. Berba traje oko 20 dana, a bere se posebno po sortama, pa se sortira i odmah preša. Berba je naravno najvažniji proces u stvaranju vina. Vino se treba kvalitetno pospremiti. Najidealnije bi bilo da je grožđe već u roku od 2 sata isprešano i da je mošt u bačvi, onda ne bi trebalo toliko ni sumporiti vino i izbjegla bi se upotreba kemijskih sastojaka.

Kod nas se ulaže u novu tehnologiju, već imamo automatsku tank prešu zatvorenog tipa od samo 1,5 atmosferskog pritiska gdje se iz svake bobice uzme ono najbolje. 

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Kako gledate na sadašnju otvorenost granice ulaskom Hrvatske u EU

– Po mom mišljenju, mi vinari bismo se trebali udružiti u zadruge i na takav način imati snagu kod zajedničkog predstavljanja i nastupa na tržištu i u pogledu marketingu. Ovdje u Međimurju su sve boutique vinarije malog kapaciteta, ako se idemo uspoređivati recimo sa jednom Njemačkom ili Francuskom, a u zadruzi bismo imali veći glas. U zajedništvu je uspjeh.

Na primjer, bio sam prisutan na Azurnoj obali gdje je jedna gospođa jako bila zainteresirana za naša vina i uspjeh bi bio zagarantiran jer su naša vina visoko kvalitetna i cjenovno jeftinija od susjeda i Francuza, Talijana i Nijemaca. Jedan naš vinar kao takav po količini ne može parirati tim zemljama, ali kvalitetom itekako možemo, pa sad ako bi se udružili, to bi bilo nešto.

U Hrvatskoj nije zasađena još ni trećina vinograda kao što je to nekada bilo. I ovim putem bih ohrabrio sve koji gaje ljubav prema vinogradarstvu da se prime posla i da još više oživimo tu divnu djelatnost.

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Kako vi vidite to, kako ste to lijepo rekli, oživljavanje u vinogradarstvu?

– Na početku bih spomenuo “Urbanovo”. Ta manifestacija je lijepo krenula sada i ona ide svojim tokom u velikom plusu. Broj posjetitelja je svake godine sve veći. Nadalje, moja vizija je sljedeća – Sveti Urban je zaštitnik svuda gdje vinograd postoji i ta manifestacija se ne bi trebala svesti na nekoliko dana promocije, nego napraviti program koji bi trajao cijeli mjesec.  Sve od Lopatinca gdje počinju vinogradi pa do Štrigove. Da svaka vinarska kuća nudi nešto svoje, pozvati glazbenike, da se naprave programi  sa eno-gastro sadržajima i domaćom kuhinjom itd.

Privući na takav način posjetitelje, uračunati im u kartu cijeli program i tada smo napravili posao.  U velikim vinskim zemljama to već postoji, a kod nas to još nije zaživjelo.

 
Kristijan Gačal/eMedjimurje: Slažem se s Vama, da se vežem na prijašnje pitanje, naime, primjerice turističke zajednice gradova se trebaju bolje povezati na taj način da se pozovu predstavnici tour operatera, da im se pokaže sve što mi tu radimo i siguran sam da će puni emocija i lijepih iskustava krenuti put kuće i na dostojan način predstaviti naš proizvod, govorim baš o publici iz Dalmacije kao našim budućim gostima, a i usporedno ići i van granica Lijepe Naše:

– Da, naravno, ali to se ne radi, nažalost još uvijek. Sigurno bi bio odaziv bolji kada posjetitelj, a pogotovo profesionalac, kao što je to tour operater iskusi sve ove naše blagodati na sebi.  

Opet govorim, županija i lokalne samouprave bi se trebale tu više uključiti što se promocije tiče i znam da nisam jedini koji u to vjeruje. Što se tiče izvan granica, jako malo ljudi zna kakav dragulj ovdje počiva i sa našim konačnim članstvom u Europskoj uniji imamo veliku šansu to iskoristiti. Nadalje, uvjeren sam da bi mnogi stanovnici Europske unije htjeli vidjeti što to mi imamo. Pa nije sve u moru i suncu. Kontinentalni turizam još uvijek kaska za primorskim. Moramo biti jednaki, ako ne i bolji. Nužne su promjene što se tiče ponude, da ne kažem hitne. Kapaciteti nam još nisu kakvi bi trebali biti, što se noćenja tiče. Ruku na srce, ako si čovjek popije i fino se najede, mora i prespavati. Naša hrana je vrhunska, vina su nam vrhunska, klima nam je Bogom dana, nedostaje samo kapacitet smještaja. 

Kristijan Gačal/eMedjimurje: Nudite li i uslugu smještaja kod Vas?

– Sad baš svi kod kuće razgovaramo o tome i došli smo do zaključka da će to biti jedna od obaveznih ponuda. Posjedujemo baš ovdje iznad nas prostor koji se može urediti u lijep trosobni apartman i da bude uređen baš po domaćem štihu sa raznim autohtonim detaljima.

Na kraju bih samo napomenuo da budućnost leži  prvenstveno u  budućim naraštajima, da se kvaliteta vina uzima ozbiljno i bez kompromisa i da se  kao cjelina i udruženi pojavimo danas -sutra pred Europom, jer jedino tako mi mali vinari, možemo krenuti naprijed.


Alojz Novak i njegova kćer Marija ponudili su nam na kušanje i evaluaciju svoja vina – Bijeli pinot 2012., Silvanac zeleni 2012., Graševinu 2012., Pušipel 2012. kasna berba, Sauvignon 2012. kasna berba i Traminac 2012.

KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA:

 
SILVANAC  ZELENI 2012. SUHO

BOJA –  žitno zlatna
MIRIS –  tropsko voće sa naglaskom na ananas. Vrlo svjež
OKUS –  prati miris, iako mlad, spreman je. Beneficirati će sa još kojom godinom u boci
HRANA –  bijela riba, riječna riba (som na bijelom vinu), pasta carbonarra

BIJELI PINOT 2012. SUHO

BOJA –  slamnasto zlatna
MIRIS –  kora grejpa, lagano začinsko bilje sa floralnom notom
OKUS –  crveni grejp sa laganom limetom te podsjećanje na bijeli papar na zadnje nepce
HRANA –  gulaš na ljuto, fiš paprikaš, tjestenina na ljuto, patka sa jabukama


GRAŠEVINA 2012.  POLUSUHO

BOJA –  zlatno žuta sa crtom zelene
MIRIS –  osjeća se elegantna zemljasta aroma sa notom dima i iznenadjujućom bananom. Dva svijeta u jednoj čaši
OKUS –   vrlo dugotrajan i osvježavajući, pomalo kremast na vaniliju i notom tropskog voća
HRANA –  može sam kao aperitiv i/ili sa telećim odreskom u vrhnju, te tropskom voćnom salatom


PUŠIPEL 2012. POLUSLATKO – KASNA BERBA

BOJA – zlatno zelena
MIRIS –  zrele grožđice sa moćnim eterima, predivan
OKUS –  vrlo balansirana kombinacija guave i grejpa
HRANA –  voćne salate, creme brulee, creppes suzette (flambirane palačinke sa likerom od naranče)


SAUVIGNON 2012. SUHI, KASNA BERBA – VRHUNSKI

BOJA –  žitno zlatna
MIRIS –  predivna bazga pomiješana sa zelenom paprikom i i limetom
OKUS –  čista bazga i med sa prikrivenom svježinom. Vrhunski primjerak
HRANA –  svježe jagode, pita od jabuke, pita od limuna, štrukli na slatko

TRAMINAC 2012 – POLUSLATKO

BOJA –   zelenkasto zlatna
MIRIS –  prezrela breskva sa nijansom tamijana, vrlo elegantan i bademast
OKUS –  iznenađujući val zrele trešnje na nepce sa finim momentom tostiranih badema. Odličan
HRANA –  dimljena patka na salati od gorke naranče,  meksičke tortilje s piletinom na ljuto, voćni deserti


Vinogradarstvo i podrumarstvo
Alojza Novaka
Sveti Urban 62, 40312 Štrigova

tel.: +385 (0)40 830 225

mob.: +385 (0)91 789 1250

email: info@vina-alojznovak.com

web: www.vina-alojznovak.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije