Sveta Marija: Novi park u centru mjesta potencijalna opasnost za djecu?

Sportsko rekreacijski park za djecu i mlade u samom centru Svete Marije je u potpunosti završen. Napravljena je primopredaja radova i djeca mogu uživati u postavljenim igralima baš kao i roleri na roler stazi. Još će se u postaviti odgovarajući znakovi i sve će biti u potpunoj funkciji.

Ugovorena vrijednost radova bila je 396.695,25 kn, a sveukupna vrijednost izvedenih radova je u iznosu od 396.420,00 kn. Projekat je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja u iznosu od 75% (300.000,00 kn), dok je ostatak od 25% financirala sama Općina Sveta Marija. Cijena igrala je oko 150 000 kn,  a ostali dio utrošen je na asfaltiranje i zemljane radove.

Općinska načelnica Đurđica Slamek zadovoljna je što su svi radovi završeni na obostrano zadovoljstvo izvođača radova (Tegra) i nje kao predstavnika investitora, no nikako nije zadovoljna što je u Sportsko rekreacijskom parku postavljen element za skejtbord. Naime, boji se opasnosti koji on predstavlja za djecu smatrajući da mu nije mjesto u tom parku koji se nalazi kraj jedne od najprometnijih ulica u mjestu.

– Kad sam preuzela funkciju načelnice projekat je već bio definiran pa nisam mogla u potpunosti izbaciti elemente za skejt. Svjesna sam činjenice da te sprave ne spadaju u taj park već da bi za njih trebala neka mirnija lokacija i zato sam reagirala na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU tražeći mogućnost premještaja parka na drugu lokaciju ili izbacivanje skejt elemenata iz predviđene lokacije.

No, nisam mogla promijeniti lokaciju jer su moguće lokacije u vlasništvu RH. Morala sam u projektu zadovoljiti i predviđene sprave za igralište pa je nažalost barem jedan element za skejt morao biti postavljen. Razgovarala sam o tome i s bivšim načelnikom Deanom Hunjadijem koji mi je rekao da je viša referentica Antonija Kenđel samovoljno definirala namjenu parka (isto kao i projekat u vrtiću) bez njegova znanja – rekla je Slamek.

Na općinskim stranicama mještanima su postavili pitanje da li su zadovoljni Sportsko rekreacijskim parkom i većina ih dijeli njezinu bojazan vezanu uz skejt element i neadekvatne lokacije parka za namjenu koju ima.

– “Na sjevernu stranu uz cestu trebalo bi staviti neku ogradu. Dijete je za loptom izašlo na cestu i zamalo završilo pod kotačima traktora.” ili “Najbolji je “Svetomarski glavosjek” na kojem si je već nekolicina djece razrezala glave a mogu se očekivati i teže ozljede. Ne znam po kojem je to standardu napravljeno, odnosno dal ta giljotina ima kakvu uporabnu dozvolu. Ako nema onda bi općina mogla platiti ozbiljne odštete.” – samo su neki od komentara.


Antonija Kenđel i njezina majka “tužakaju” načelnicu

– Ja se sada nalazim u nezavidnoj situaciji. S jedne strane je nezadovoljstvo mještana zbog opasnosti koju park predstavlja, a s druge strane moram zadovoljiti postavljene uvjete. No, to nije sve. Sada su mene, kao načelnicu, Antonija Kenđel i njezina majka Slavica Kenđel “tužile” Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU da nenamjenski trošim novac jer nisam u park postavila više skejt elemenata.

Po njihovim riječima skejtbordaši našeg kao i susjednih mjesta jako su se veselili skejt elementima i već su se dogovarali da će imati turnire, a ja nenamjenski trošim novac i u park postavljam stolove za stolni tenis, golove za mali nogomet, te smo s te strane (ali mnogih drugih) imali kontrolu s nadležnog ministarstva – žali se Slamek.

No, kako je park namijenjen djeci i mladima osobno se savjetovala s kompetentnim osobama za dječja igrala, a vezano uz namjenu parka mladima razgovarala je i s predsjednikom Savjeta mladih Anđelkom Gašparićem jer želi čuti i njihovo mišljenje. Slamek najavljuje i postavljanje prometnih znakova koji će ograničiti vožnju 10 km/h u području parka, a mještanima upućuje apel da se pridržavaju propisa koji isti nalažu jer u pitanju je sigurnost djece.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije