U Učeničkom domu održana edukacija o rodnoj (ne)ravnopravnosti

Inicijativa mladih udruge Zora “Ispeglajmo neravnopravnost” polako se privodi kraju. Nakon provedenog istraživanja o raspodjeli kućanskih poslova, okruglog stola, javne akcije peglanja, 18. studenog učenicima/ama koji žive u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec održali su edukaciju o rodnoj (ne)ravnopravnosti i premijerno im prikazali edukativnu reklamu koju su nedavno snimili. 

Nakon kratke igre kroz koju su se svi prisutni međusobno upoznali, provoditeljice Katja Martinović i Andreja Rambrot predstavile su Inicijativu “Ispeglajmo neravnopravnost” te pokušale motivirati učenike/ce da i sami osmisle vlastitu inicijativu kojom bi doprinijeli poboljšanju njihova privremenog boravka u Učeničkom domu.

Poslije predstavljanja Inicijative, Marina Kolar održala je edukaciju “Prevencija nasilja u mladenačkim vezama”,  pošto je rodna neravnopravnost jedan od uzroka nasilja u mladenačkim vezama, a kasnije i za obiteljsko nasilje. Prisutnima se pojasnilo kako postoje osim fizičkog i drugi oblici nasilja te im se skrenula pozornost na to kako nasilje prepoznati.  Učenicima/ama je premijerno prikazana i edukativna reklama koju su nedavno osmislili i snimili.

Reklamom žele pokazati kako bi, bez obzira na rodno obilježje, svi trebali imati jednake mogućnosti i pravo izbora (što je temeljno ljudsko pravo), bilo u javnom ili privatnom području života. Reklamu je prigodno predstavljena javnosti upravo na 25. 11. – Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Statistički gledano, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. 

25.11. počinje i “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” – globalna kampanja koja se obilježava u preko 100 država Svijeta. Udruga Zora i ove godine sudjeluje u kampanji: 23.11. pridružili su se javnoj akciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 29.11. provest će edukativnu akciju povodom 1.12. – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a 5.12. obilježit će i Međunarodni dan volontera te kao i svake godine, dodijeliti nagrade najboljima.

Ciljevi Inicijative “Ispeglajmo neravnopravnost” su povećati angažman muškaraca oko obiteljskih poslova, suzbiti stereotipe o “muškim” i “ženskim” poslovima, smanjiti diskriminaciju muškaraca i mladića koji se uključuju u kućanske poslove, poticati rodnu ravnopravnosti u svakodnevnom životu Međimuraca/ki, kao i u ravnopravnoj raspodjeli obavljanja kućanskih poslova. Inicijativa je podržana od strane Europske komisije kroz program Mladi na djelu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije