Međimurska popevka postala nematerijalno kulturno dobro

Uz bećarac, gangu, ojkanje, crkveno pučko pjevanje na području Slavonije i Srijema, te još više od 120 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, našla se i međimurska popevka. Vijest iz Minitarstva kulture razveselila je čuvare međimurske glazbene baštine.

– Međimurska popevka sad će valjda dobiti bolji tretman na Hrvatskoj radioteleviziji, pa se više neće puštati uglavnom samo dalmatinske klape, koje očito imaju bolji lobi nego mi Međimurci – kaže Jasna Hajdinjak, predsjednica Seljačke sloge iz Nedelišća, koja je s Hrvatskom zajednicom KUD-ova Međimurske županije i udrugom Matapur, koju je osnovala poznata etno pjevačica Lidija Bajuk, pokrenula postupak uvrštenja na popis Ministarstva kulture.

Važnost očuvanja međimurske popevke jako dobro znaju upravo u Nedelišću, gdje se već desetljećima održava istoimena manifestacija, smotra hrvatskih izvornih pučkih pjesama iz Međimurja, prvi put organizirana još 1971. godine.

– Sad kad je popevka proglašena kulturnim dobrom, imamo veće šanse za dobivanje financijske pomoći na natječajima na koje ćemo se javljati. Svi bismo bili presretni da se popevka nađe i na UNESCO-voj listi, no za to mora proći najmanje pet godina od uvrštenja na listu kulturnog dobra. Osim toga, Hrvatska je među vodećima po broju blaga na listi UNESCO-a, pa na nju može samo jedno godišnje – dodaje J. Hajdinjak.

Na smotri često nastupa i kraljica međimurske etno glazbe Elizabeta Toplek. Teta Liza pjeva od 1938. godine.

– Dostik sam popevala i vuni, sikam su me zvali. Popevala sam i sama i f KUD-u, a posebno se brigam kaj bu na nastupima se kak se šika. Onaj ko pepevlje v nošnji, od glove do pete mora biti oblečen kak spada, a tak mora i popevati. Na žalost, mladi denes imaju nekvo svoje narečje i teško ih je fpotiti i nekaj nafčiti jer ne slabo posluhneju nas stareše – kaže Teta Liza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije