U Čakovcu predstavljena knjiga hrvatskog povjesničara Josipa Jurčevića

U Domu sindikata u Čakovcu održano je predstavljanje najnovije knjige poznatog hrvatskog povjesničara, prof. dr. Josipa Jurčevića: Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti. O sadržaju knjige govorio je autor, a uvodno izlaganje održao je predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog, mr. sc. Zlatko Bacinger.

U opširnom osvrtu na knjigu, Jurčević je naglasio kako je Hrvatska izložena pljačkaškom naletu moćnih i utjecajnih poslovnih i političkih struktura od samog proglašenja njezine neovisnosti. Taj relikt komunističkog razdoblja opstao je nepromijenjen i neoslabljen u samoj srži neovisne hrvatske države.

Razloge tomu, prema Jurčeviću, treba tražiti u činjenici da su na rukovodećim mjestima hrvatskog obavještajnog sustava ostali isti ljudi koji su taj sustav vodili u Jugoslaviji i bili umreženi s korumpiranim i pljačkaškim poslovnim strukturama jačih gospodarskih tvrtki i njihovim rukovodstvom.

Perković je živući svjedok te zločinačke i pljačkaške hobotnice koja povezuje bivši totalitarni sa sadašnjim demokratskim sustavom u jednu zamršenu igru kojoj se neće stati na kraj dok se u Hrvatskoj ne stvori potpuno nova duhovna klima. Takvom stanju stvari uvelike pogoduju i ostaci komunističkog ideološkog mentaliteta koji je više okrenut prošlosti i nostalgiji nego što optimistički gleda na budućnost Hrvatske.

Knjiga prof. dr. Josipa Jurčevića ima tristotinjak stranica i omogućuje potpuni uvid u razloge koji su zbog slučaja Perković doveli Hrvatsku pred stup srama u Europskoj uniji i nanijeli joj veliku gospodarsku i moralnu štetu. Da bismo znali kako izaći iz udbaškog začaranog kruga, koji opterećuje hrvatsku vanjsku i unutarnju politiku, moramo se najprije dobro upoznati s genezom slučaja Perković i na temelju tih saznanja iz temelja promijeniti svoje društvo i zajednicu.

Kao što smo iz Hrvatske devedesetih godina izbacili srbijanskog agresora, tako sada iz svojih glava moramo izbaciti balkanski mentalni sklop i prihvatiti modernu europsku poslovnu i političku etiku, zaključio je Jurčević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije