Predstavljamo Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak

U vinskom kutku portala eMedjimurje.hr ovaj tjedan predstavljamo nadaleko poznato Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak i njihova vina. Glavnu riječ i notu vinima daje vlasnik Rajko Cmrečnjak, kojeg potpomaže cijela obitelj, a za posao već dugi niz godina uhodava i sina Marka i kćeri Petru i Anitu, koji pokazuju veliki interes o nastavku iduće generacije vinogradara loze Cmrečnjak. Sjedeći i čekajući na dolazak Rajka povodom intervjua i recenzije njegovih odabranih vina, izmjenjivali su se automobili čakovečkih, ali i zagrebačkih registracija. Odgovor na pitanje koje nam je bilo na umu, u vezi njihove sat i pol duge vožnje od Zagreba do Svetog Urbana, došao je sam po sebi kad je Zagrepčanin rekao: “Ak me kaj trenutno more oraspoložiti, su to međimurski bregi i vrhunska kapljica vina Rajka Cmrečnjaka”.


Kristijan Gačal
bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina. U prvom tjednu predstavljanja međimurskih vinara, predstavili smo Agromeđimurje, ovaj tjedan predstavljamo Vinagradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, a idući tjedan Vinariju Jakopić.


eMedjimurje.hr: Rajko, recite nam nekoliko riječi o Vašem vinogradu, uzgoju te prisutnosti na tržištu

– Povijest vinograda seže od davne 1884. godine i to je bio obiteljski podrum za naše potrebe i prijateljska druženja, dok smo ozbiljnije počeli širiti tokom 70-ih godina zajedno s mojim ocem.

Konačnim priznavanjem Hrvatske države etiketa se pojavila s imenom Cmrečnjak s geografskim porijeklom. Počeli smo obrađivati vinograd na 2 Ha, s prisutnošću našeg vina na slovenskom tržištu, za vrijeme bivše države. Uslijed političkih prilika, kroz 90-e godine više nije bilo moguće biti eksponiran kod susjeda, pa smo se fokusirali na Zagreb kao tržište.

eMedjimurje.hr: Proizvodnja kojeg vina vas je vinula iz malog obiteljskog podruma prema široj prepoznatljivosti?

– 1992. godine obavili smo prvu berbu s vlastitom etiketom. 1993. godine imali smo izvanrednu kasnu berbu Graševine po kojoj smo postali prepoznatljivi među vinskim znalcima, vinoljupcima i strukovnim novinarima . Tada smo ozbiljnije ušli u vinski business.  Imam jedan kalendar, čini mi se da datira iz 1996. godine na kojem je nas 12-ak hrvatskih vinara. Onako nasmiješeni na slici stoje između inima Krauthaker i Enjingi, svi mi još kao mladi dječaci (smijeh) u počecima i samim povojima ozbiljnijeg bavljenja vinarstvom u Hrvatskoj. Takoreći, bili smo u prvom vlaku pravljenja vina s orjentacijom prema kvaliteti. Danas posjedujemo oko 300-tinjak priznanja, od Hrvatske do Londona, a vinski posao shvaćamo najozbiljnije koliko je to moguće.

eMedjimurje.hr: Koliko hektara vinograda obrađujete i koja je uloga obitelji u cjelokupnoj proizvodnji vina?

– Svake godine, nakon 90-ih, počeli smo sa širenjem u etapama, u prosjeku sa po 2 ili 3 Ha vinograda, pa danas posjedujemo 16 Ha vinograda u našem vlasništvu. Isto toliko imamo u  kooperaciji, a i sin Marko ima još 4 Ha u najmu. Kćer Petra je isto u obiteljskom poslu, sa završenim Turističko – hoteljerskim menadžmentom i ona ima ulogu u prodaji vina u podrumu. Marko je između ostalog orjentiran i na dostavu vina. Tu je i kćer Anita koja je srednjoškolka sa smjerom ekonomist u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec i posvećena je primarno svojim školskim obavezama, kao i naravno moja supruga koja održava domaćinstvo i sve što ide uz to. Ja bih sada najrađe otišao u mirovinu i guštao (smijeh).

Mladi se moraju uklopiti dalje u posao, to je budućnost.  Ovdje u Svetom Urbanu na obiteljskom imanju imamo i kušaonu vina koja može primiti 50-ak osoba, a otvorena je 12 mjeseci u godini. 

eMedjimurje.hr: Koji su Vam daljnji planovi i ulaganja?

– Tržište nam je vrlo kvalitetno i dobro. Podrum nam je spreman za sve izazove i ulažemo daljnjih 3 milijuna kuna u sam podrum kroz sustav nabavke najbolje tehnologije koja je danas dostupna.

Prvu kontroliranu fermentaciju smo obavili baš u jednom malom podrumu, a prvu pneumatsku prešu smo imali već 1996. godine. Godinu nakon, 1997 godine smo sagradili podrum s kontroliranim vrenjem, a 2003. godine još jedan podrum s kapacitetom od 60.000 litara. Polako smo kroz godine gradili i opremali podrum, pa sada imamo kapacitet do 150.000 litara.

Lani smo dogradili i skladišni dio,  pa punionu, a predviđamo i dio podruma za proizvodnju pjenušca kojeg smo prvi put napravili 2011. godine.

eMedjimurje.hr:  Kako ste se odlučili za proizvodnja pjenušca?

– Imamo idealne uvjete za proizvodnju pjenušca i to treba iskoristiti. Pjenušac radimo tradicionalnom metodom, svjesni smo da je puno više posla nego kod recimo charmat tehnologije, ali je kvaliteta neupitna.  A to je ono na čemu se mi baziramo.

 
Da istaknem, pjenušac Rose Rajka Cmrečnjaka je – vrhunski primjerak. Svaka čast na hrabrosti! Treba iskoristiti potencijal koji imamo u ovoj našoj regiji, a Rajko ga je dotjerao skoro pa do savršenstva. Svakako pohvaljujem trud i ljubav uložen u baš taj primjerak. Ovaj pjenušac je jedan od boljih koje sam kušao, a ističem kako mi je žao što nisam uspio kupiti jedan, pošto je nama dan na evaluaciju bio pretposljedni flaširani pjenušac Rose iz 2011. godine. Nadam se nastavku proizvodnje pjenušca od Pinota crnog. (Kristijan Gačal)

eMedjimurje.hr: Sve više na značaju dobiva brendiranje međimurskog vina Pušipel

– Postoji etiketa Reda Zrinskog koji njeguje oko 15-ak vinara, dakako da se ovdje radi o Pušipelu. Zrinski je odabran baš zbog toga što se kroz tog hrvatskog velikana prepoznaje naš kraj, Međimurje. Da bi vinar mogao puniti i stavljati zaštitnu etiketu Pušipela, mora se na Zavodu za vnogradarstvo i vinarstvo dobiti određen broj bodova. To je zaštićena etiketa i može ih se dobiti samo onoliko koliko se vinara prijavi i broj butelja. Počeli smo oprezno s time jer cijeli projekt je potrebno uhodati. Sve više je brend Pušipela prepoznati kod kupaca, ali još je potrebno raditi na ujednačenosti i kvaliteti.  Pušipel mora biti svjež, suh i s naglašenim kiselinama. 

Rajko Cmrečnjak na evaluaciju i recenziju ponudio nam je svoje sorte vina:  Pušipel 2012., Graševina 2012., Sauvignon 2012., Cuvee Krče 2011., Crni Pinot Rose 2012 i Crni Pinot Rose pjenušac 2012.


KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA:


PUŠIPEL 2012 – alc. 12,00%, zlatna diploma Mesap 2013.

BOJA –  svjetlo zlatna
MIRIS –  fina jabuka sa primjesom nektarine. Vrlo elegantan
OKUS –  iako suh, javlja se eksplozija na prvu od zrelih nektarina, vrlo osvježavajući i mineralan
HRANA –  šaran na bijelom vinu, riblja pašteta, domaći štrukli sa sirom ili jabukom i čak sitna divljač

GRAŠEVINA 2012 – alc. 13,3%, zlatna diploma MESAP 2013.

BOJA –  slamnasto žuta, boja žita
MIRIS –  svježina trave poslije kiše sa nijansom zrelih agruma
OKUS – potpuno obuzimanje nepaca s, iako suhim naslovom, odličnim slatko-kiselkastim poigravanjem dinje i jabuke. Kontrast u čaši
HRANA – šaran u bijelom vinu, buncek pečeni, quiche lorraine , a može i kao sam te kao aperitiv

 


SAUVIGNON 2012, alc. 13,9%, zlatna medalja Sabatina i zlatna diploma Mesap 2013.

BOJA –  sunčano zlatna
MIRIS –  70 za bazgu – 30 za bijeli jorgovan, vrhunska svadba aroma
OKUS –  moćan identitet terroir-a sa bazgom i zrelom breskvom i notom dima
HRANA –  purica s mlincima, meso s tiblice i štrukli na slano

 
CUVEE KRČE 2011  – alc. 13,5% (Rajnski rizling, Chardonnay, Zeleni silvanac, Traminac), zlatna diploma Mesap 2013.

BOJA–  svjetlo žuta sa nijansom zelene
MIRIS –  vrlo zagonetan ali se razaznaje zrela marelica i bijela ruža
OKUS –  prati miris u stopu sa finom kremastom zaokruženošću, podsjeća na vaniliju i creme brule. Jedinstven.
HRANA –  vrlo širok izbor od salata sa plodovima mora, purice na bijelom vinu, pa do lungića, čak i desertne solucije na kremaste torte


CRNI PINOT ROSE 2012 –alc. 12,7%

BOJA –  ciglasto crvenkasta
MIRIS –  vanilin sa šumskom jagodom, vrlo nježan i postojan
OKUS – lagana kombinacija šumskih bobica sa kremom. Dugotrajan i osjvežavajući, vrlo fin
HRANA –  može sam kao aperitiv i/ili uz mousse od bijele čokolade sa šumskim bobicama


CRNI PINOT – ROSE PJENUŠAC 2011, TRADICIONALNA METODA , BRUT, alc. 12.5%, srebrna diploma Mesap 2013.

BOJA – prava ružica sa pastelnom nijansom cigle i vrlo sitnim mjehurićima
MIRIS –  svježi ljetni primjerak sa finim momentom višnje koja osvaja svaki kutak nepca i dugotrajnim završetkom koji podsjeća na svježe ispečen briocche
OKUS – trešnje i višnje. Dugotrajan i osvježavajući, iako suh, vrlo je voćan i pomalo kremast
HRANA – skoro pa sve što možete staviti na tanjur, neka mašta radi svašta

 Podrumarstvo – vinogradarstvo Cmrečnjak

Sveti Urban 273, 40312 Štrigova

Tel./fax: +385 (0)40 830 103

Mob.: +385 (0)98 295 206

Email: cmrecnjak1@net.hr

www.cmrecnjak.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije