Edukacijsko jutro s Brankom Lustigom u Čakovcu

S obzirom da u današnje vrijeme svjedočimo porastu nasilja među mladima, diskriminacije i socijalnih nepravdi, posebno među djecom vršnjacima, prema pojedincima druge nacionalnosti, vjere ili rase, Edukacijska jutra u sklopu Zagrebačkog Festivala tolerancije koji već punih pet godina kontinuirano rade na pronošenju vrijednosti tolerancije među mlađom populacijom, i ove godine tijekom listopada i studenog kreću na turneju po hrvatskim gradovima.

Od 2009. godine na Edukacijskim jurima sudjelovalo je više od 6800 učenika iz cca 200 osnovnih i srednjih škola te fakulteta iz cijele zemlje a program je odobren preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uz logističku podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Imajući u vidu jačanje desničarskih ideologija u posljednje vrijeme te konkretno nepostojanje izvaninstitucionalne platforme za učenje o holokaustu i nepravdama nacističkih režima, organizator Festivala uvođenjem ovog programa ima za cilj upoznati što širu ciljnu skupinu o toj temi te na multimedijalan i multidisciplinaran način progovarati o nepravdama nacističkih režima i poticati na otvoreni dijalog te suradnju kulturnih, obrazovnih i državnih institucija.

Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Edukacijsko jutro održat će se i u Čakovcu u Centru za kulturu u četvrtak 14. studenog s početkom u 10 sati. O Edukacijskim jutrima opširnije saznajte klikom ovdje.


Branko Lustig
je najpoznatiji kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmove Schindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu, a kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je sudjelovao u gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije kao glavni organizator i direktor filma.

U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Predavač je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odjelu produkcije.

Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika Festivala. Svoje djelovanje predsjednika Festivala proširuje i predavanjima na temu holokausta koja drži učenicima i studentima diljem Hrvatske.

Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatoga životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Kako bi društvo (a posebno mlade generacije) znalo o holokaustu i tom tragičnom poglavlju iz ljudske prošlosti, treba mu to znati i reći.

Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Učenje i prisjećanje ne smiju prestati. Upravo ona moraju biti upozorenje budućim generacijama jer je to jedini način kako pomoći sprečavanju ponavljanja zločina. Poruka je to predavanja Branka Lustiga.

Film “Nadarena djeca” donosi priču o glazbeno iznimno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. No, kada Drugi svjetski rat dolazi do Sovjetskog Saveza, ta djeca i njihove obitelji suočavaju se sa smrtonosnom prijetnjom.

Protagonisti, židovska djeca Larissa i Abrascha violinski su virtuozi. Mlada Njemica Hanna također je iznimno talentirana. Njih troje 1941. godine žive u ukrajinskoj Poltavi i dijele zajedničku strast, glazbu. Njihov svijet pun je radoznalosti, sreće i talenta. No, zbog ludosti odraslih u njihovoj državi i šire, njihov se svijet okreće naglavačke te im je rečeno da njihovo prijateljstvo više nije dobrodošlo! Univerzalne teme filma “Nadarena djeca” čine ovaj film bezvremenim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije