Marina Kolar hodat će 20 kilometara za ravnopravnost

U četvrtak 14. studenog s početkom u 9.30 sati Marina Kolar kreće u izvedbu svog aktivističkog izazova naziva “Hodam za ravnopravnost”. Kako bi pomogla cilj u koji vjeruje – kampanju “Kreatori promjena” udruge Zora, organizira svoju akciju/izazov “Hodam za neravnopravnost”. 

Cilj izazova je u jednom danu prehodati najmanje 20 kilometara kroz sela u Međimurskoj županiji, podizati svijest o važnosti ravnopravnosti spolova, istovremeno se zaustaviti na nekoliko mjesta i održati predavanja, a za svoju akciju prikupiti 3 tisuće kuna kuna na platformi Givengain u korist kampanje “Kreatori promjena” udruge Zora.

Do sada (7.11.) prikupljeno je za akciju i uplaćeno udruzi Zora 1050,00 kn čime je na 35% izvršenja svog cilja. Podržite donacijom ovu akciju klikom ovdje, a svaka donirana kuna automatski se uplaćuje (prebacuje) na račun udruge Zora i moguće ju je odmah vidjeti ovdje.


Ruta hodanja:
Start je u 9.30h u Čakovcu (barake, Aleksandra Schulteissa 19) – 10.30h Šenkovec (Knjižnica i čitaonica Šenkovec predavanje u 10.30 “Kako volontiranjem unaprijediti lokalnu zajednicu?”. U 11.30h kreće kroz Mihovljan – Čakovec (na zaobilaznicu prema Goričanu), – Štefanec – 14.40h Orehovica (Osnovna škola Orehovica, predavanje).

Zašto hoda? Izabrala je hodanje iz više razloga. U obiteljima gdje oba partnera rade, a imaju samo jedan obiteljski automobil, žene najčešće nisu te koje ga voze, već češće koriste bicikl ili autobus. U to se možete uvjeriti ako se radnim danom zaputite do tvrtki u kojima većinom rade muškarci (na parkiralištu su većinom auti), te do tvrtki gdje većinom rade žene (štenderi su puni bicikala).

Žene koje trebaju neke informacije, posebice kad se radi o žrtvama obiteljskog nasilja, često se “šeće” od mjesta do mjesta, od institucije do institucije, te često ne dobiju sve potrebne informacije. Motivacija joj je bila činjenica kako žene u nekim dijelovima svijeta dnevno moraju hodati oko 4 sati kako bi prikupile vodu, koja najčešće nije ni pitka.

Tijekom tog prikupljanja, često postaju i žrtve nasilja i silovanja. To vrijeme mogle bi provoditi u školi kako bi imale šansu promijeniti svoj život, kao i živote svoje obitelji. No, najčešće tu priliku nikada ne dobiju. Zato Marina hoda za ravnopravnost.

Udruga Zora je u rujnu ove godine, povodom 10-te obljetnice aktivnog rada pokrenula kampanju “Kreatori promjena” u sklopu koje raznim aktivnostima omogućuje ljudima da sami postanu kreatori pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici. U sklopu kampanje organiziraju se akcije poput sadnja 10 stabala za 10 godina rada, javne edukativne akcije, dodjela nagrade “Kreator/ica promjena” (rujan 2014.) kao i razne aktivnosti poput njezine”Hodam za ravnopravnost”.

Osim dizanja svijesti i ukazivanja na moguća rješenja ili prevenciju problema koja imamo u lokalnoj zajednici, u sklopu kampanje “Kreatori promjena” cilj je i skupiti 10.000 kuna koje će se u potpunosti utrošiti na edukacije za dugotrajno nezaposlene žene (kao što je nedavno bila edukacija za nezaposlene po CH-Q metodi, edukacije za žrtve obiteljskog nasilja te integracijske radionice za mlade).

Osim napora same udruge, razni aktivisti, uključujući i nju, pokušavaju svojim aktivnostima doprijeti i u dizanju svijesti i u prikupljanju sredstava, organizirajući akcije nečega u čemu su ili jako dobri ili pak nešto što nisu radili, i zbog toga se te akcije i s pravom zovu izazovi. Priključite se kao donator/ica i budite i vi kreator/ica promjena!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije