Odlično drugo mjesto u Novigradu zboru “Josip Štolcer Slavenski”

Na 46. susretu Hrvatskih pjevačkih zborova održanom u Novigradu prvu nagradu, Grand Prix, osvojio je po odluci stručnog ocjenjivačkog suda, u kojem su uz Đeni Deklevu Radaković bili još Martina Zadro i Ambrož Čopi mješoviti pjevački zbor “Vox Animae” iz Splita pod ravnanjem dirigenta Tomislava Veršića.

Drugo mjesto osvojio je zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca pod ravnanjem dirigentice Senke Bašek-Šamec. Treće mjesto po ocjeni stručnog suda osvojio je zbor Hrvatskog pjevačkog društva”‘Kalnik” iz Križevaca pod ravnanjem dirigentice Branke Špoljar.

Na ovogodišnjem 46. susretu Hrvatskih pjevačkih zborova, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministartva kulture RH, pjevalo je šestotinjak pjevača okupljenih u 18 zborova iz Hrvatske koji su nastup na završnom natjecanju u Novigradu izborili u kvalifikacijskim, županijskim, natjecanjima zborova, piše iPress.

Osim glavnih Grand Prix nagrada, ovogodišnjeg Novigradskog susreta zborova ocjenjivački sud dodijelio je i posebne nagrade. Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu dijela hrvatskog skladatelja pripala je zboru “Kalnik” iz Križevca za izvedbu skladbe “Gumbelijum roža fino diši” autora Igora Kuljerića.

Iznimno oblikovan zborski zvuk imao je ženski zbor KUD-a “Učka” iz Matulja a nagrada za najbolju izvedbu hrvatske folklorne baštine pripala je zboru ‘Josip Štolcer Slavenski’ iz Čakovca za izvedbu “Trešete” Dušana Prašelja. Najbolje stilsko tumačenje dijela renesanse otpjevao je zbor “Zlatarjeve” iz Zlatara.

Dirigent splitskog zbora Vox Animae, Tomislav Veršić nagrađen je nagradom za najbolji umjetnički dojam ravnanja zborom. Na 46. susretu Hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu nastupili su kao gosti i “združeni” zborovi koji djeluju u Novigradu, zborovi iz Ljubljane i talijanskog grada Fano.

Na noge posjetitelja susreta zborova, članova svih zborova koji su nastupili u Novigradu, u dvorani POU-a podignuo je uz ovacije nastup ženskog akademskog zbora “Collegium Musicum” iz Beograda koji je izveo kratki program pod ravnanjem dirigentica Dragane Jovanović i Darinke Matić-Jovanović.

Osim sjajno izvedenog vokalnog nastupa članica zbora Colegium Musicum, pjevanje zbora imalo je i svoj odlično ukomponiran scenski nastup, koji je odlično uvježbana cjelina zbora koji na sceni plijeni svojim odličnim vokalno-scenskim i estetskim nastupom uz odlično uklopljenu “koreografiju” a koji nije ni najmanje ravnodušnima ostavio sve prisutne u dvorani POU-a Novigrad. Nastup ženskog pjevačkog zbora iz Beograda “Colegium Musicum”, poput ovog doživljenog, viđenog i saslušanog u Novigradu do sada na scenama i organiziranim kulturnim manifestacijama u Istri nije viđen.

Nije se tako skoro, posebno ne u Novigradu, doživjelo osim što se nije čuo ni sjajan, vrhunski nastup nekog zbora poput nastupa “Collegium Musicum”, da se dvoje mladih (pa ni starijih op.p.) zaruči na gradskoj plaži.

Nakon što je završio program ovogodišnjih 46.susreta Hrvatskih pjevačkih zborova, pred tridesetak “svjedoka”, članova čakovečkog zbora “Josip Štolcer Slavenski”, u kojem i pjevaju, Željka i Marko iz Čakovca na novigradskoj plaži Rivarela, uz glasno odobravanje ali i dosta suza radosnica osobito iz očiju ljepšeg dijela zbora, zaručili su se kojom prigodom je Marko poklonio svojoj Željki zaručnički prsten.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije