Pedijatri ove godine prijavili 143 roditelja jer su odbili cijepiti djecu

Pedijatri su zaključno s rujnom prijavili 143 roditelja koji su odbili cijepiti svoje dijete. Pet je to puta više negoli cijele lanjske godine kada je  zaprimljeno ukupno 29 prijava, dok ih je 2011. godine bilo tek četiri. Ministarstvo zdravlja protiv prijavljenih je roditelja podnijelo optužne prijedloge nadležnom prekršajnom sudu sa zasad nepoznatim ishodom, piše Novi list.

No, svrha tih prijava ne ide svjesno na štetu roditelja, već se liječnici njima žele zaštiti dokumentiranjem činjenice dijete nije cijepljeno zbog odbijanja roditelja, a ne zbog nemara liječnika.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo tumače pak kako bi ovo povećanje moglo biti  posljedica činjenice da je od ove godine u pedijatrijskim ordinacijama u primjeni poseban obrazac za prijave necijepljenja djece.

U slučaju nastavljanja negativnog trenda neka bi područja mogla postati “osjetljivijima” na dječje bolesti poput ospica, zaušnjaka ili rubeole, koje su kod nas praktički iskorijenjene. Prema preporuci epidemiologa, liječnici bi prije prijave trebali učinit sve da roditelje uvjere kako je cijepnjenje nužno i da se mora redovito provoditi.

Roditeljima koji ne pristanu na cijepljenje prijeti novčana kazna od 2000 kuna te prijava Centru za socijalnu skrb zbog sumnje u zanemarivanje djeteta, a šalje se i prijava sanitarnoj inspekciji koja slučaj proslijeđuje nadležnim instancama.

Cijeli članak čitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije