Proslavljena dvadeseta obljetnica UDVDR-a Međimurske županije

Povodom 20. obljetnice podružnice UDVDR-a Republike Hrvatske Međimurske županije u utorak 8. listopada na Dan neovisnosti održana je svečana sjednica.

Zaslužnima u radu udruge podijeljene su zahvalnice, srebrne i zlatne značke te priznanja udruge.

Osvrt na dosadašnje aktivnosti udruge

1993. godine, iako Domovinski rat nije još završio, već tada je uočena činjenica da netko mora voditi brigu i skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, koji se vraćaju s ratišta, kako bi im se olakšalo uključivanje u civilni život. Tom namjerom i tim ciljem 8. listopada l993. godine u Čakovcu na Osnivačkom Saboru osnovana je Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnica Međimurske županije.

Na državnoj razini Udruga je utemeljena 31. srpnja 1993. godine pa je potrebno napomenuti da je naša Podružnica bila druga osnovana podružnica u Republici Hrvatskoj odmah iza Primorsko-goranske. Dosadašnji obnašatelji dužnosti Predsjednika podružnice bili su Josip Taradi, Vinko Horvat, Zdravko Holcinger, Ivan Novak, Josip Horvat i sadašnji predsjednik  Stjepan Horvat dok tajničke poslove profesionalno obavlja Dražen Tkalec.

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnica Međimurske županije je vanstranačka udruga koja okuplja hrvatske branitelje na području Međimurske županije, a dio je jedinstvene pravne osobe Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske koja djeluje na području čitave države u svim županijama. Predsjednik Udruge je general u miru gospodin Đuro Dečak. Od 1997. Godine Udruga je članica Svjetske veteranske Federacije.

Članom naše udruge može postati svaki hrvatski branitelj koji svoj status može dokazati pravovaljanom potvrdom sukladno članku 2. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Odmah nakon održanog Osnivačkog Sabora da bi se Udruga što više približila članovima prišlo se ustrojavanju gradskih i općinskih ogranaka. Tako da danas na području djelovanja naše podružnice imamo ustrojena tri gradska ogranka i devetnaest općinskih ogranaka Udruge. Postojećom organizacijskom strukturom podružnice u potpunosti je omogućeni normalan i kvalitetan rad Udruge i aktivnost 2563 članova naše Udruge.

Pored organizacijsko-ustrojbenih zadaća Udruga je svoju aktivnost i djelovanje usmjerila i na rješavanje socijalno-statusnih pitanja članova.

1994. godine Udruga je usvojila Rezoluciju o pravima hrvatskih branitelja pod nazivom “Hrvatskim braniteljima prava kao i u Svijetu”, a 1996. godine Drugu Rezoluciju pod nazivom “Svim braniteljima jednaka, a stradalnicima i dodatna prava”. Sukladno tim rezolucijama Udruga je provela potpisivanje peticije za uvrštavnje 15 zahtjeva u Zakon pod motom “Naše problem želimo riješiti uz pomoć Države kroz 15 temeljnih zahtjeva”. Između ostalog i preko 90 000 potpisa na peticiju omogućilo je da veći dio naših zahtjeva se uvrsti 1997. godine u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji, odnosno država je počela sustavnije rješavati problem branitelja, pa i ustrojem zasebnog Ministarstva.

Pomagali smo i pomažemo članovima u ostvarivanju prava koja proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji, na način upoznavanjem sa pravima i načinima njihovih ostvarivanja.

Aktivno smo uključeni u provedbe programa i projekata koje vodi Ministarstvo branitelja u suradnji sa Centrom za psiho-socijalnu pomoć na mjerama školovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, kao i ustrojavanje braniteljskih zadruga, te fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja.

Uključivali smo se u posredovanje kod zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja sa poduzećima koja su tražila od nas suradnju. Tradicionalno povodom Božićnih blagdana darujemo djecu članova Udruge prigodnim slatkim paketom. U suradnji sa Županijom omogućili smo srednjoškolskoj djeci nezaposlenih hrvatskih branitelja mogućnost ostvarivanja prava na stipendiju.

Vlastitu socijalnu pomoć nismo razvijali već upućujemo socijalno ugrožene članove u institucije i ustanove koje su prema Zakonu dužne voditi socijalnu skrb, Centri za socijalnu skrb, općinska i gradska socijalna vijeća. Djelatno smo bili uključeni u provedbu akcije Ministarstva unutarnjih poslova “Zbogom oružje”. Prisustvovali smo i dali svoj doprinos svim Konvencijama braniteljskih udruga gdje je bio cilj poboljšanje statusa hrvatskih branitelja, nismo ustrojavali “stožere” niti se odazivali na ispolitizirane prosvjede.

Veliku pažnju poklanjali smo organiziranju sportskih aktivnosti. Kroz razne oblike sportskih aktivnosti koje smo provodili i organizirali na razini Ogranaka, Podružnice i Središnjice omogućili smo svim članovima aktivno uključivanje. Tradicionalno svih godina održavamo sportska natjecanja dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije, Županijska natjecanja hrvatskih branitelja u ribičiji, Memorijalne turnire za poginule hrvatske branitelje. Na našu inicijativu ustanovljeno je Svehrvatsko športsko natjecanje dragovoljca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske čiji smo prvi domaćini i organizatori bili mi, na čemu smo posebno ponosni.

Sudjelujemo s djecom naših članova na Susretima djece hrvatskih branitelja kako na regionalnoj razini tako i na državnim finalnim susretima, gdje su naša djeca postigla zapažene rezultate. Na državne blagdane i praznike tijekom čitave godine sa delegacijom smo uključeni u protokol polaganja vijenaca kod Spomenika poginulih hrvatskih branitelja, na Dan mrtvih svake godine delegacije naših ogranaka obiđu grobove poginulih branitelja i odaju počast.

Inicijatori smo u suradnji sa lokalnom upravom i samoupravom postavljanje i otkrivanje spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u mjestima njihovog rođenja. Uspjeli smo u suradnji sa Županijom da se 17. rujan na dostojanstveni način obilježi kao dan pobjede u Međimurju. Nositelji smo i sudionici svih hodočašća hrvatskih branitelja u organizaciji Ministarstva branitelja kao i sudionici Međunarodnih hodočašća. Organizirali smo promocije i predstavljanja knjiga iz Domovinskog rata kao i knjiga naših članova.

Tradicionalni smo sudionici sjećanja na Vukovar, organiziranim posjetom gradu heroju. Započeli smo i uspostavili veoma dobro suradnju sa Zvezom veterana vojne za Sloveniju Ljutomer, zajednički smo uspješno organizirali Međunarodno natjecanje u Orijentacijskom trčanju pod nazivom veterani bez granica. Nadamo se da će ubuduće ta suradnja biti još uspješnija u realizaciji zajedničkih aktivnosti. Na sve naše aktivnosti i akcije koje provodimo pozivamo predstavnike lokalnih medija jer nam je želja da o njima upoznamo naše članstvo kao i javnost ali moramo istaći da praćenjem naših aktivnosti nismo u potpunosti zadovoljni, jer u našim medijima o dobrome se malo piše, a o negativnim stranama hrvatskih branitelja i Domovinskom ratu previše.

Svjesni činjenice da jedino suradnjom sa nositeljima lokalne vlasti možemo rješavati nagomilane probleme naših članova, suradnju nudimo svima koja je u velikoj mjeri obostrana. Smatramo da se naši problemi mogu i moraju bolje rješavati na lokalnoj razini. Na kraju možemo istaći da radom, a pogotovo rezultatima rada naše podružnice u cijelosti možemo biti zadovoljni, ali smo i svjesni činjenice da se uvijek može bolje i više u interesu našeg sve više razočaranog članstva.

Predsjednik podružnice

Stjepan Horvat

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije