“Bubamara u kuću donosi sreću, a smrdljivi martin više novca!”

– Neznamo se više kako boriti protiv smrdljivih martina i bubamara koji nam ulaze u kuću, balkon i dvorišta – tuži se jedna kotoripska obitelj. Slične probleme imaju i ostali mještani koji se ovih dana “bore” sa sivim i zelenim smrdljivim martinima i bubamarama.

Najviše ih je u kasnu jesen, sve do Martinja, kada se boje hladnoće i svoje utočište traže u zatvorenim prostorima gdje mogu preživjeti do prosinca. Radi se Harlekinskim bubamarama koje doslovno proždiru domaće božje ovčice. Nastavi li se ovakva invazija, prijeti im izumiranje.

Stručnjaci objašnjavaju kako još istražuju pojavu Harlekinskih bubamara u Hrvatskoj. Učestala je zadnje tri godine. Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije prije nekoliko desetaka godina. Uzgajivačima su bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika. Mogu proždrijeti 200-tinjak uši na dan pa su tako štedjeli na pesticidima. Vrsta se sada nekontrolirano širi Europom, pišu 24sata.

– To je invazivna vrsta, nitko nije mogao vjerovati da će se tako dobro prilagoditi. Ličinke su toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta, a to do sada nije zabilježeno. Domaće bubamare nikada ne ulaze u kuću u ovolikom broju. Kad stiže zima, skrivaju se u koru drveta, ne u kuće, to je razlika od harlekinskih – objasnila je za 24sata kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Vlatka Mičetić Stanković.

No, bilo kako bilo treba vjerovati u one narodne uzrečice: “Kad smrdljivi martin uđe u kuću – bit će novca!” ili pak “Kad bubamara uđe u kuću – bit će sreće!”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije