Četiri prostorne vizije Čakovca arhitekta Bojana Perhoča

Novovjeko širenje grada Čakovca kao da je uprlo prst u neriješene važne međuprostore najužeg centra grada i njegovih kvartova. Arhitekt Bojan Perhoč ih uočava, promišlja nad njima i pretvara u 4 projekta, 4 prostorne vizije Čakovca. Izlaže ih u zgradi Scheier.

Autor i suradnici predlažu prenamjenu proizvodnog kompleksa Čakovečkih mlinova i pokazuju projekt novog studentskog kampusa na prostoru bivše vojarne. “Treći i četvrti izložbeni projekt nastali su kao posljedica narudžbi zainteresiranih investitora, s tim da je projekt na prostoru tenis kluba Franjo Punčec (nastao kao koautorska suradnja s arhitektima T. i N. Subanović) rezultirao programom koji nije bio u skladu s željama investitora koji je na tom prostoru želio graditi shopping centar.

Projekt rekonstrukcije bivše tvornice MTČ rezultat je loše raspisanog natječaja javne nabave za projekt gradske vijećnice, a prijedlog prenamjene proizvodnog kompleksa Čakovečkih mlinova nastavak je studentskog rada i koautorski rad sa sinom arhitektom Igorom”, izgovorio je arh. Perhoč u trenucima otvaranja izložbe.

Bilo da se radi o prenamjeni postojećih funkcija ili izgradnji praznog prostora, namjera arhitekta Bojana Perhoča je da kroz svoja razmišljanja o spomenutim lokacijama ponudi perspektivne smjernice o mogućim novim kratkoročnim i dugoročnim mogućnostima gradskih prostora. Osobitu sočnost programu otvaranja dali su članovi kazališnog ansambla “Pinklec” koji su iznimno teatralno pročitali 20 pjesama Bojana Perhoča.

Tekstovi pjesama, izloženi uz arhitektonska djela, glasno progovaraju o autoru “ispod kože”, o vremenima, ljudima i pojavnostima. Izložba će za vrijeme trajanja biti popraćena s predavanjem o urbanim temama Čakovca, koncertom i performansima. Otvorena je u petak, 4.10. i traje do 4.11.2013.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije