Nakon 20 godina Kotoriba postala mali gradić poželjan za život

Trodnevno obilježavanja Dana Općine Kotoriba uz blagdan Uzvišenja svetog Križa započelo je u petak 13. rujna svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja je održana u Domu kulture. Tom prigodom obilježeno i dvadeset godina postojanja Općine Kotoriba.

Prvotno 1993. godine u sklopu Općine Kotoriba bila su i naselja Sveta Marija i Donji Mihaljevec koja su se nakon četiri godine odvojili u zasebnu općinu. Prva sjednica Općinskog vijeća održana je 14. travnja, a Vijeće je tada brojilo 16 članova. Nakon pozdravnih riječi predsjendika OV-a Zorana Radmanića prisutnima se obratio načelnik Ljubomir Grgec.

On je pobrojao rezultate rada, ali i podsjetio na općinske planove. Posbena naglasak stavljen je na gospodarski razvoj mjesta. Za to postoje dvije gospodarske zone površine 30 hektara. Zona istok je popunjena i komunalno uređena, dok se zona Jug nalazi na samom ulazu u Kotoribu gdje su nedavno izgrađene dvije solarne elektrane, a od prije tu posluju dvije tvrtka.

Kotoriba je pri kraju s izgradnjom kanalizacije jer su ovih dana krenuli radovi u ulicama B.J. Jelačića, V. Nazora, LJ. Gaja i Zelengaj. Preostaje još izgradnja zajedničkog pročistača. Grgec je izdvojio prevlačenje ulica finim slijem asfalta, sanaciju Društvenog doma i etapno uređenje Doma kulture. Ponovno je spomenuo prometnu izoliranost gdje su puno radi na tome da se asfaltira cesta Kotoriba – Goričan i krene u izgradnju cestovnog mosta Kotoriba – Murakerestur. 

Od planova je istaknuo rekonstrukciju mrtvačnice i uređenje oproštajnog trga, nastavak adaptacije društvenih objekata, riješavanje pitanje stare škole, privlačenje investitora te otvaranje novih radnih mjesta. Grgec se osvrnuo i na dvadeset godina Općine gdje je istaknuo da je tijekom tih godina u Kotoribu uloženo cca 70 milijuna kuna.  Pohvalio je rad općinskih udruga i zahvalio svima političkim opcijama što su nesebično davali sebe za boljitak mjesta u tih 20 godina.

Na sjednici su uručena općinska priznanja. Tako je zahvalnicu primio Darko Matoš za predan rad u UDVDR – ogranak Kotoriba, općinske medalje dobili su Alojz Horvat za dugogodišnji uspješan rad u ŠRD Som, Udruga Žužička za 15 godina uspješnog rada i tvrtka Mura – metal za doprinos gospodarskom razvoja. Zaslužnim pojedincima dodijeljena su i posebna priznanja povodom 20 godina djelovanja Općine koja su primili Ladislav Fuš za svoj doprinos prilikom osnivanja Općine te svi dosadašnji općinski načelnici: Vinko Ujlaki, Zoran Radmanić, Blaženka Zvošec i Ljubomir Grgec.

Na svečanom skupu bili župan Matija Posavec, njegovi zamjenici Sandra Herman i Zoran Vidović, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Dragutin Glavina i Mario Moharić, počasni građanin Kotoribe Vladimir Ivković, načelnici prijateljskih općina iz Hrvatske i Mađarske i mnogi drugi. Dane Općine Kotoripčanima je čestitao župan Posavec.

Istaknuo je da Kotoriba ima mnoge potencijale koje treba iskoristiti na najbolji mogući način, a ispred donjomeđimurskih općina i Grada Preloga prigodne riječi je uputio načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat. Obojica su poručila da je Kotoriba svekolikim razvojem postala mali gradić poželjan za život.

U kulturnom programu sudjelovali su osnovnoškolski zbor i tamburaši KUD-a Kotoriba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije