Stoti rođendan Mije Golubića iz Kotoribe

Izuzetna rijetkost je čuti kako netko slavi stoti rođendan, no Općina Kotoriba može se pohvaliti tom činjenicom. U subotu 14. rujna stoti rođendan proslavio je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić koji je rođen 14. rujna 1913. godine. U krugu brojne obitelji koja je tom prigodom stigla čak iz Argentine, Amerike i Švicarske ovaj skroman i dobar čovjek dočekao je stoljeće na svojim leđima.

Mijo je u braku s Elizabetom, koja je umrla prije 8 godina, dobio osmero djece – četiri sina i četiri kćeri. Uz njih ima osam unuka i dva praunuka. I u stotoj godini odličnog je pamćenja, pokretan i bistrog uma. Na pitanje u čemu je tajna njegove dugovječnosti odgovara: trijeznost, pravednost i pobožnost. Ističe kako su mu godine jako brzo prošle i dugo bi trebalo vremena kako bi ispričao svoj životni put. Na svemu je zahvalan dragom Bogu.

Kao dječak sa pet godina ostao je bez roditelja kada je proživio teško djetinjstvo, no smatra kako ga je kasnije Bog nagradio brojnom obitelji u kojoj vlada ljubav, sloga i sreća. Mijo voli naglasiti da ima jako puno prijatelja, međutim oni najveći su svećenici s kojima je uvijek sklapao prijateljstva i kojima je povjeravao sve dobro i loše.

Zato ovaj vitalni stogodišnjak i danas svakog dana odlazi u župnu crkvu na Svetu misu gdje crpi snagu za nove dane. Njegove kćeri ispričale su nam kako ne propušta podnevni i večernji Dnevnik. Obavezan je doručak, ručak i večera, te poslijepodnevna kratka šetnja i odmor. Kažu kako voli sve jesti, ali umjereno, popije koju čašicu vina, no glavno piće mu je obična voda.

Ipak, svakog dana na stolu mora biti juha za ručak koja mu daje poletnost i snagu. Jako je pedantan i voli sve “obaviti vu vuru”. U čestitare su s dobrim i iskrenim željama i prigodnim poklonom došli općinski načelnik Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Radmanić. Mijo im se jako obradovao i popio s njima rođendansku zdravicu.

Zanimljivo je da Mijo voli pjevati i recitirati, pa je čestitare počastio pjesmicom koju je naučio još u osnovnoj školi – Pjesmica domovini. Na velikom slavlju u nedjelju okupilo se stotinjak uzvanika koji su mu bilo kako pomogli na stogodišnjem putu. Koliko ga cijene, pokazali su i stanovnici njegove ulice Vladimira Nazora koji su došli svom susjedu čestitati stoljeće života. Želimo mu da ga posluži dobro zdravlje i poživi još lijepih godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije