Virus zapadnog Nila nose i konji u Međimurju

– Nedavno smo primili obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da veterinarska služba provodi monitoring konja na području Hrvatske u svrhu praćenja infekcije virusom zapadnog Nila kod tih životinja. Tim praćenjem, koje je provođeno i u našoj županiji, u zadnjih godinu dana otkriveni su seropozitivni konji na virus zapadnog Nila s udjelom većim od osam posto.

Ovi neslužbeni podaci ukazuju na cirkulaciju tog virusa i u Međimurskoj županiji – navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Epidemiologinja Višnja Smilović, voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju u čakovečkom ZJZ-u, ističe da se dosad vjerovalo da virus cirkulira samo u istočnoj Slavoniji, a sad se pokazalo da se proširio i u druge dijelove Hrvatske. Prvi slučajevi oboljenja ljudi u Hrvatskoj zabilježeni su prošle godine u Slavoniji.

U ZJZ-u upozoravaju da je od “izuzetne važnosti provoditi cjeloviti program suzbijanja komaraca, kako bi se spriječila pojava i širenje zarazne bolesti”. Najvažnija je, naravno, dezinsekcija, koju u Međimurskoj županiji, nažalost, provodi mali broj općina i gradova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije