Dolazi kraj bespravnim vikendicama i divljem kampu

Hoće li se rušiti ilegalno podignute vikendice na obali i otocima? Trebaju li se zmajari iseliti? Što s Austrijancima koju kampiraju ne plaćajući turističke pristojbe? Sad je prilika da Preložani kažu što misle o području uz drugo najveće umjetno jezero u Hrvatskoj jer je u tijeku javna rasprava o prijedlogu Detaljnog plana uređenja sportsko-rekreacijske zone Prelog, koja će se prostirati na 80 hektara.

Najsporniji dijelovi su prostor desno od ulaza za automobile, na kojem su 90-ih godina Preložani, ali i drugi, počeli dizati drvene kolibe i nadstrešnice za odmor. Zauzeli su zemljište na koje dolaze uglavnom preko vikenda.

Oni s čamcima preselili su se na otoke, gdje bi se, šale se neki, mogao osnovati novi mjesni odbor. HEP, koji je Gradu velik dio prostora dao u podzakup na 20 godina, vikendašima tu i tamo pošalje obavijest o rušenju. I ništa. Detaljni plan predviđa gradsku plažu i 60 tipiziranih drvenih bungalova koji bi trebali zamijeniti nadstrešnice. Građani će ih moći iznajmljivati.

Drugi sporni dio je letjelište Zmajarskog kluba Rode i ružni hangar. Dio javnosti smatra da zmajari zauzimaju previše prostora na najatraktivnijem dijelu uz jezero. Dosad se o selidbi Roda govorilo se kao o gotovoj stvari, no dogodio se preokret – letjelište je ucrtano u prijedlog DPU-a, što znači da bi se upornost članova kluba mogla isplatiti.

– Zmajari bi s panoramskim letovima obogatili turističku ponudu, kao što nautičari nude panoramsku vožnju čamcem. No, vidjet ćemo što će reći građani na javnoj raspravi – oprezan je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. DPU predviđa i ugostiteljske sadržaje, kamp, servis plovila, privezišta za čamce, prostor za ribolov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije