Pomoć u kući za starije i nemoćne Udruge tjelesnih invalida Međimurja

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Međimurskoj županiji postoji 20.527 osoba koje imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a njih 44 posto su osobe starije od 65 godina.

Europski trend kojem teži i Hrvatska naglašava važnost da osobe starije životne dobi, pa i oni nemoćni, ostaju živjeti u svom domu, za što im je potrebna pomoć njihovih obitelji, zajednice, nadležnih institucija i jaka mreža pružatelja socijalnih usluga pomoći i njege u kući.

U Međimurju, zbog slabo razvijene mreže socijalnih usluga, svakodnevna briga za starije i nemoćne koji žive u vlastitom domu, pada većinom na članove obitelji i ponekog susjeda. Dodatni problem su starije i nemoćne osobe koje nemaju nikog od uže obitelji, čije obitelji ne žive u istom mjestu ili se ne žele brinuti za njih. Iz tog je razloga prepoznata potreba za pružanjem usluga pomoći u kući s kojom je početkom kolovoza započela Udruga tjelesnih invalida Međimurja.

Usluga se pruža osobama s područja Čakovca starije životne dobi, koji žive u samačkom ili staračkom domaćinstvu te zbog bolesti ili starosti nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti skrbi za kućanstvo, te osobama s invaliditetom ili bolesnima o kojima nitko ne skrbi.

Pružanje usluga se sastoji od obavljanja kućanskih poslova čišćenja i pospremanja, pripreme hrane, pranja i peglanja rublja, odlaska u trgovinu ili ljekarnu, druženja s korisnicima i pratnja pri odlasku liječniku. Usluga će se pružati šest mjeseci, za korisnike programa ona je besplatna, a sredstva za njezino provođenje osigurala je Udruga tjelesnih invalida Međimurja kroz program javnih radova.

Programom se nastoji povećati kvaliteta života korisnika, smanjiti osjećaj napuštenosti ili izoliranosti te pokazati kako zajednica brine o svojim starijim i nemoćnim članovima. Udruga zapošljava voditeljicu programa te dvije asistentice za pomoć u kući koje usluge obavljaju uz strogi nadzor.

Pozivaju se potencijalni korisnici pomoći u kući s područja Čakovca, kao i osobe koje mogu predložiti građane kojima bi ovakav oblik pomoć bio koristan, da podatke dostave osobno u Udrugu tjelesnih invalida Međimurja ili na broj telefona 391 070.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije