FOTO: Nakon 72 godine Dravom ponovno plovio splav (fljojs)

Rijetko koji događaj u Općini Donja Dubrava je pobudio toliko zanimanje javnosti i medija kao nedjeljni spust do ušća Mure u Dravu. Kamere, fotoaparati, televizijske ekipe te mnoštvo ljudi ispratilo je  sedmeročlanu posadu na put.

Ideja Slavena Ujlakija o izgradnji replike tradicionalnog splava (fljojsa) kojim se nekada iz Slovenije dopremala drvena građa v Dobravu, dio se tu prerađivao na pilani obitelji Hircshler, a dio distribuirao dalje u Slavoniju pa sve do Pančeva, realizirana je uz financijsku pomoć Josipa Radmanića (najvećim dijelom) te Đure Pačandija (Rijeka) i Zdravka Rašića (Donji Andrijevci).

Splav je izgrađen u Slavenom dvorištu, rastavljen i dopremljen na Dravu gdje je dan prije plova ponovo sastavljen, a izgardila ga je njegova posada uz pomoć tesara  Josipa Čituša, Franje Lisjaka i Alojza Ujlakija, prema dostupnim slikama i sjećanju posljednjeg dobravskog živućeg splavara 93-godišnjeg Mije Horvata koji je prije plova izvršio “tehnički pregled”  splava te potvrdio njegovu autentičnost.

Napetost i nervoza kod posade, pošto ni jedan od njih dosad nije upravljao sličnim plovilom, nestala je nakon uspješnog savladavanja prve prepreke, dobravskog mosta. Dalje je trosatni spust, pod komadom iskusnog skipera Željka Špoljarića, protekao u opuštenoj atmosferi u dva pristajanja na “produjimana” gdje su se splavari okrijepili te pojeli tradicionalni splavarki obrok “špek z ljukom” i domaće kobasice. Na splavu je zapaljen i vatra.

Posada je pokušala u tri sata pretočiti sve što su nekada proživljavali splavari na višednevnim nekoliko stotina kilometara dugim plovovima na splavovima teškim i preko 100 tona. Razgovarali su o mogućnosti komercijalnih plovova te iz tradicije i ljepota Drave pokušati izvući korist, za što će trebati i pomoć zajednice iz čega bi Dobrava u svakom slučaju imala korist. 

Tako se velika želja idejnog začetnika projekta Slavena Ujlakija ostvarila. Spojio je, kako je istaknuo, svoje dvije velike ljubavi, splav i limenu glazbu koja ih je ispratila u avanturu. Spomenimo na kraju i imena posade koja se 72 nakon zadnjeg komercijalnog plova splava spustila Dravom: Josip Radmanić, Slaven Ujlaki,  Nenad Vučenik, Zoran Habjan, Tomica Varga, Vedran Klarić i Željko Špoljarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije