Nema novih ukidanja ograničenja mladim vozačima

Putem naše rubrike Pitanja i odgovori primili smo upit čitatelja. Zanimalo ga da li se ukidaju ograničenja mladim vozačima. Odgovor smo potražili u Policijskoj upravi međimurskoj gdje nam je odgovorio glasnogovornik Zdravko Kolarić.

Pitanje:

Zanima me da li se stvarno ukidaju ograničenja mladim vozačima ili se još o tome vodi rasprava? Osobno sam taj – mladi vozač i doista me to zanima jer jedni kažu da je odluka donesena, da je ograničenje ukinuto, dok s druge strane drugi kažu da je sve to ostalo po starom.


Odgovor:

U svezi vašeg upita ovoj policijskoj upravi obavještavam Vas da su zadnje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama izvršene u mjesecu srpnju 2011. godine kada su promijenjene i pojedine odredbe o mladim vozačima. Za sada nema naznaka da bi u tom području došlo do nekih dodatnih izmjena, a ako do njih dođe javnost ćemo pravovremeno obavijestiti.


Postojeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 74/11) ograničenja za  mlade vozače regulira u članku 221., a ona su slijedeća:

– mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti.,
– mladi vozač ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili ako u krvi ima alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti ili utjecaja droga.
– mladi vozač koji je položio ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim automobilom čija snaga motora prelazi 80kW

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije