Završio tjedan znanosti u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

U razdoblju od 24. do 28. lipnja 2013. u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga održane su radionice povodom tjedna znanosti. Polaznici su bili djeca osnovnoškolske dobi, a radionice je svakodnevno posjetilo 20-ak zainteresiranih učenika. Polaznici su imali prilike naučiti nešto o vulkanologiji  kako bi samostalno izradili svoje vulkane od gline, te ih “eruptirali” pomoću octa, boje za hranu i sode.

Također su naučili od kojih sastojaka mogu skuhati domaći plastelin, te su nakon kuhanja u knjižnici, od tijesta modelirali svoje najdraže jela. Na radionici nazvanoj “Ludi pokusi”, koje je predstavio Dario Šincek, dipl. uč., polaznici su učili o viskoznosti tekućina i gustoći tijela, centru ravnoteže u pojedinim tijelima, molekulama u tekućinama i slično.

Samostalno su iskušali neke od jednostavnijih pokusa poput izrade ražnjića od balona, sastavljanje lava lampe, spravljanja domaće gazirane limunade, i sl. Za kraj tjedna, polaznici su izradili svijećnjake od staklenki pomoću negativa izrađenih u prozirnoj foliji. Za sve radionice se tražilo mjesto više, a učenici su preko svojih dojmova ocijenili radionice vrlo poučnima i zabavnima. Slučajni prolaznici su također vrlo radoznalo zastajkivali i virili prema stolovima s čudnim pokusima i vulkanima koji bljuju lavu raznih boja, jer su se sve radionice odvijale ispred zgrade knjižnice. Ljetne radionice u knjižnici nastavljaju se i slijedećeg tjedna.


U preloškoj knjižnici predstavljene autorske knjige Andree Pongračić i Mine Imširović

U preloškoj Knjižnici i čitaonici održalo se predstavljanje knjiga “Anima ipsa” (poezija) i “Pogrešne frekvencije” (kratke priče) mlade zagrebačke autorice Andree Pongračić u nakladništvu “Esseg” iz Osijeka. Predstavljanje knjiga održano je 28. lipnja (petak) s početkom u 19 sati. U programu je sudjelovala i autorica iz Maribora Mina Imširović sa svojom zbirkom poezije “Kišom umivana”.

Na predstavljanju je prisustvovalo rekordnih šezdeset posjetitelja, a osim autorica, za zanimljivu i ugodnu večer, pobrinuli su se pjevači iz KUD Donji Kraljevec. Andrea je posjetitelje nasmijala do suza svojim humorističnim pričama iz zbirke “Pogrešne frekvencije”, te je svakoga iz publike podsjetila na to da smo svi likovi iz nečije priče. Svatko se mogao identificirati s živopisnim, apsurdnim, smiješnim ali istinitim likovima poput starog djeda partizana, previše znatiželjnog susjeda ili prijateljice tračerice.

Rastimo zajedno – proslava ulaska Hrvatske u EU

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga 1. lipnja 2013. priključila se u gradsko slavlje, te je organizirala zabavu povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pozvana su bila djeca koja su temelj napretka i rasta Unije, a ponuđene aktivnosti su se sastojale od crtanja i bojanja karte Europe kredama za cestu, igranja edukativnih društvenih igara u kojima se istražuje Europa i uči o zastavama, glavnim gradovima i jezicima članica EU, plesne radionice uz glazbu koju je puštao DJ Leonida, oslikavanje lica i igraonice.

Kako je proslava bila jedina aktivnost u gradu Prelogu, na kojoj su aktivno mogla sudjelovati djeca, zabava je bila vrlo posjećena, vrlo glasna i vesela. Djeca su uživala u kolačima, grickalicama i sokovima, a priljev novih malih Europljana je bio konstantan. Zajedničkim druženjem, prijateljstvom i bez predrasuda su odraslima i drugoj djeci iz EU poručila RASTIMO ZAJEDNO!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije