ETŠ Čakovec slavi Dan škole i uvodi ekonomsku gimnaziju!

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec djeluje 92 godine. U petak 17. svibnja obilježavaju Dan škole. Taj dan prisjetit će se najvećih uspjeha, proglasiti najboljeg učenika, najboljeg sportaša, podijeliti nagrade i priznanja i ispratiti još jednu generaciju maturanata. Po prvi puta uvodi se novi obrazovni profil u paleti ETŠ-a – ekonomska gimnazija. Ovo je zasigurno povijesni događaj za školu, ali i za Međimurje. O svemu tome razgovarali smo s v.d. ravnateljicom prof. Bosiljkom Vinković – Kukolić.

eMedjimurje.hr: Vi ste v.d. ravnateljica nekoliko mjeseci. Kako ste se snašli na novoj funkciji?

– Biti ravnateljicom Ekonomske i trgovačke škole velika je čast, velika obaveza i velika odgovornost. Nakon teškog početka školske godine koji je bio obilježen smjenom tadašnje ravnateljice Dušanke Novak i smrću kolegice prof. Dijane Jalšovec, postavljena sam na čelno mjesto škole. Bilo je teško. Odmah sam si postavila cilj- vratiti pozitivno školsko ozračje.

Ozračje ispunjeno optimizmom, međusobnim uvažavanjem, kreativnošću i odgovornim radom. Naši učenici i zaposlenici  morali su opet osjetiti školu kao ugodno susretište, mjesto na kojem svi provodimo vrijeme u kvalitetnom učenju i usavršavanju, ugodnom druženju i timskom ispunjavanju odgojnih i obrazovnih ciljeva. Mislim da sam to uspjela postići.


eMedjimurje.hr: U petak 17. svibnja slavite Dan ETŠ-a koja ima 92-godišnju tradiciju. Po čemu je Vaša škola drukčija od ostalih?

– ETŠ je škola prepoznatljiva po izuzetnim postignućima učenika i profesora. Profesori stalno uvode nove metode i nove pristupe u poučavanju i motiviranju učenika. Stalno se dodatno educiraju na seminarima, napreduju u zvanja mentora i savjetnika, pišu srednjoškolske udžbenike, recenzenti su udžbenika, članovi su državnih povjerenstava natjecanja i vode učenike na terensku nastavu u tvrtke. Ponosna sam na njihov predan rad. Dobar profesor zna stvoriti uspješnog učenika.

Ove godine postigli smo izuzetne uspjehe na državnim natjecanjima: prvo mjesto Mladi poduzetnik, drugo, treće i šesto mjesto u poznavanju njemačkog jezika, treće mjesto iz ekologije “Lijepa naša”, međudržavno natjecanje iz kompjuterske daktilografije “Intersteno”, a na županijskoj razini sudjelovali smo na kvizu “Ana Katarina Zrinski” i osvojili drugo i treće mjesto. Mi smo i škola sportaša. Sudjelujemo na sportskim natjecanjima i redamo uspjehe.

Posebno je aktivno Učeničko vijeće, koje organizira zabavni dio života škole i programima obilježava važne datume- maskenbal, Valentinovo, Noć knjige… Radujemo se aktivnom uključenju Vijeća roditelja u život škole i cijenimo njihove prijedloge, posebno prijedlog za akciju-obojimo zajedno školu.


eMedjimurje.hr: Prvi puta u povijesti škole pokreće se novi obrazvoni profil – ekonomska gimnazija. O čemu je riječ, tko se može upisati i koji su bodovni pragovi?

– ETŠ stalno raste i mijenja se u skladu sa promjenama u gospodarstvu i u okruženju. Posljednjih godina primijetili smo pritisak učenika na gimnazije, zbog mogućnosti lakšeg polaganja državne mature, a istovremeno velik interes upisa na Ekonomski fakultet. Ekonomska gimnazija je program koji učenicima pruža znanja iz općeobrazovnih predmeta na najvišoj gimnazijskoj razini i potrebna znanja iz ekonomije.

Bodovni prag za upis je 50 bodova. Zasluge za dobivanje rješenja za upis u ekonomsku gimnaziju pripadaju županu Ivici Perhoču i pročelnici Sonji Tošić Grlač, koji su uložili velike napore da uvjere ministra o potrebi uvođenja eksperimentalnog programa strukovne gimnazije u Međimurje.


eMedjimurje.hr: Što će budući srednjoškolci imati još prilike upisati u ETŠ-i?

– Provjereni programi za upis u ETŠ-u su ekonomist, komercijalist, upravni referent, hotelijersko turistički tehničar i prodavač. Bodovni prag je 44 boda. Ističem da svake godine svi maturanti uspješno polože državnu maturu i steknu svoje prvo zanimanje te se upišu na fakultete i visoke škole.


eMedjimurje.hr: Na koji način ćete obilježiti Dan škole?

– Dan škole obilježit ćemo 17. svibnja. Zadovoljstvo je radost 92. rođendana podijeliti s prijateljima i suradnicima. Taj dan prisjetit ćemo se najvećih uspjeha, proglasiti najboljeg učenika, najboljeg sportaša, podijeliti nagrade i priznanja i ispratiti još jednu generaciju maturanata.

I ovom prigodom čestitam svim učenicima skori završetak nastavne godine i korak naprijed u njihovu sazrijevanju, roditeljima na trudu i podršci koju pružaju djeci i školi, profesorima i svim zaposlenicima na marljivom ispunjavanju zadataka, svim poslovnim suradnicima i donatorima na njihovoj volji i spremnosti da nam budu partneri i medijskim kućama koje nas prate u objavljivanju važnih događaja iz života škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije