Brojne aktivnosti GDCK Čakovec uz Tjedan Crvenog križa

Svake se godine od 8. do 15. svibnja obilježava Tjedan Crvenog križa kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa i u skladu sa Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu. Ove godine obilježavaju 135. godišnjicu rada i djelovanja Crvenog križa na tlu Hrvatske te 20. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa i članstva u Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ove godine obilježava se i 150 godina od utemeljenja Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tom su prigodom volonteri Gradskog društva Crvenog križa Čakovec proveli edukaciju iz nastavnog predmeta pružanje prve pomoći unesrećenima kojoj su pristupili policijski djelatnici iz Policijske uprave Međimurske.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec u suradnji sa Općinom Donji Vidovec organizirao je podjelu priznanja za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi. Svečanost je otvorio Josip Grivec, načelnik Općine Donji Vidovec prigodnim govorom posebno zahvalivši darivateljima na njihovoj humanosti, pomaganju bližnjem nesebičnim darivanjem najdragocjenije tekućine – darivanjem vlastite krvi.

Dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovoj nesebičnosti zahvalio se i predsjednik GDCK Čakovec Mladen Valkaj koji je zajedno s Nadom Špoljarić, ravnateljicom GDCK Čakovec podijelio zahvalnice i značke prisutnim darivateljima krvi. Program je vodila Monika Cenko, darivateljica krvi iz Donjeg Vidovca, a prigodan program izveli su Tamburaški sastav KUD-a Donji Vidovec koji je pratio Alojzija Nestića, te Martin Srpak koji je otpjevao nekoliko svojih pjesama.

GDCK Čakovec nagradilo je svoj dugogodišnje aktivistice CK Donji Vidovec, bez kojih ne bi bilo akcija dobrovoljnih darivanja krvi, a to su Katarina Matulin, Rozalija Lovrek i Marija Cenko. Također, nagrađen je Vinko Lukša koji je krv darovao 90 puta, a čestitke su upućene  obitelji Šestak čiji su članovi svi dobrovoljni darivatelji krvi.

U Tjednu Crvenog križa u posjet GDCK Čakovec došli su mališani iz Dječjeg vrtića “Dječja mašta” iz Čakovca, te im poklonili knjige i slikovnice koje će donirati Dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu za potrebe tamošnje knjižnice. U pratnji svojih teta Ivane, Ivančice, Julije, Martine, Grozdane i Gordane djeca iz skupina “Mravići” i “Pčelice” upoznati su sa djelatnošću Crvenog križa na njima prihvatljiv način.

Alenka Novak, viša medicinska sestra u mirovini, objasnila im je kako postupiti i pružiti prvu pomoć. Djeca su bila vrlo znatiželjna i pažljiva, u početku nitko nije htio biti “ozlijeđen”, a kad je led probio Alen, svi su htjeli biti “ozlijeđeni”, tj. htjeli su da im se pruži prva pomoć. Pokušali su jedni drugima stavljati flastere, previti ranu zavojem, a najhrabriji su pokušali “udahnuti život” lutki za reanimaciju. Prije odlaska u vrtić, djecu su počastili sokićima, slatkišima, a svako je dijete dobilo slikovnicu.

GDCK Čakovec organizira sljedeće akcije dobrovoljnog darivanja krvi:

24.5.2013. godine u Maloj Subotici vremenu od 12,30 – 15,00 sati u prostorijama Vjenčaone

27.5.2013. godine u Nedelišću u vremenu od 8,00 do 10,30 i 11,30 do 14,00 sati u prostorijama Nacionalnog gimnastičkog centra “ATON”.

28.5.2013. godine u Kotoribi u vremenu od 11,00 – 15,00 sati u prostorijama VATROGASNOG DOMA.

29.5.2013. godine u Donjoj Dubravi vremenu od 8.00 – 10.30 sati u prostorijama Informacijskog centra “ZALAN”.

29.5.2013. godine u  Donjem Vidovcu u vremenu od 12,00 do 14,30 sati u prostorijama Nogometnog kluba “VIDOVČAN”.

31.5.2013. godine u Čakovcu u vremenu od 08,00 do 11,00 i 12,00 do 15,00 sati u Prostorijama Poslovnog kluba TEAM – Pivnica Pilka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije