Međimurski geografi imaju prvakinju i dva viceprvaka

Jubilarno 20. državno natjecanje iz geografije održano je od 8. do 10. svibnja u Varaždinu. Pravo sudjelovanja na državnom natjecanju ostvarilo je 127 učenika osnovnih i srednjih škola, a pratilo ih je i pripremalo 104 mentora. Učenici su se natjecali u osam kategorija, od 5. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do 4. razreda srednje škole, a u svakoj kategoriji natjecalo se 16 učenika.

Od učenika iz međimurskih osnovnih i srednjih škola najbolje rezultate postigli su Dora Rob iz I. OŠ Čakovec (mentorica Danijela Perenc-Jaušovec) koja je osvojila izvrsno prvo mjesto u kategoriji osmih razreda, Martin Josip Kocijan (mentorica Dunja Novak) iz OŠ Petra Zrinskog Šenkovec, koji je osvojio drugo mjesto za učenike petih razreda, te Karlo Štampar iz Gimnazije Čakovec (mentor Andrija Bacinger), koji je osvojio drugo mjesto za učenike 1. razreda srednjih škola.

Iz Međimurske županije na državnom natjecanju sudjelovali su i Tin Hrgović iz 6. razreda OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica (mentorica Desanka Bosanac) koji je osvojio peto mjesto, zatim Hrvoje Novak iz 8. razreda III. OŠ Čakovec (mentorica Vesna Katuša) koji je zauzeo 11. mjesto, Ana Horvat iz prvog razreda Gimnazije Čakovec (mentor Andrija Bacinger) koja je osvojila 9. mjesto, Sandra Ružman iz trećeg razreda Srednje škole Prelog (mentorica Valentina Pirc Mezga) koja je osvojila 10. mjesto i Ena Makovec iz trećeg razreda Gimnazije Čakovec (mentor Robert Slunjski) koja je osvojila 14. mjesto.

Svi koji su ovdje već su postigli odlične rezultate i dokaz su da u našoj maloj zemlji postoje djeca koja znaju što znači interkulturalizam i multikulturalizam. Geografija je izazov za budućnost, jer malo je nastavnih predmeta s toliko  interdisciplinarnim pristupom – rečeno je na otvorenju natjecanja koje je održano u Drugoj gimnaziji u Varaždinu.

U natjecateljskom dijelu učenici su pisali test i izvodili praktičan rad pred članovima državnog povjerenstva, a za to vrijeme za mentore su organizirana stručna predavanja. Dok je državno povjerenstvo ispravljalo testove, učenici i mentori posjetili su Ludbreg i Varaždinske Toplice te obišli Varaždin. Cilj je stručnog terenskog izleta upoznavanje prirodno-geografskih i društveno-geografskih obilježja županije u kojoj se održava natjecanje.

Natjecanje je svečano zatvoreno 10. svibnja podjelom priznanja, zahvalnica i nagrada učenicima i mentorima. Organizatori natjecanja bili su Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatsko geografsko društvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije