Civilna zaštita Grada Mursko Središće

Civilna zaštita u svijetu i kod nas u Hrvatskoj je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša.

Zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi. Godine 2011. Grad Mursko Središće točno u skladu sa zakonskim okvirima ustrojio je način funkcioniranja civilne zaštite na svome području, za što je bilo zaduženo stručno poduzeće “Defensor” iz Varaždina (Emilio Habulin), te čelni ljudi Grada Mursko Središće.

Zapovjednik Zapovjedništva civilne zaštite je Rajko Tomanić, zamjenik zapovjednika je Bojan Bračko, a u zapovjedništvo su imenovani još i Biserka Goričanec, Tanja Šušteršić, Miljenko Cmrečak i Antun Šimunić. Zapovjedništvo civilne zaštite poziva se i aktivira za zapovijedanje aktivnostima, snagama i sredstvima civilne zaštite u slučaju neposredne prijetnje, katastrofe i veće nesreće u naseljima na području Grada Mursko Središće, te kod ovakvih slučajeva održavanja smotre ili pokaznih vježbi.

Zapovjednik postrojbe civilne zaštite je Nenad Jurinić, zamjenik zapovjednika je Velimir Belši, a bolničarka je Bojana Balaž. Postrojba civilne zaštite Grada Mursko Središće danas broji 44 pripadnika koji su raspoređeni u tri skupine – I skupina Mursko Središće sastoji se od 5 ekipa a zapovjednik skupine je Miljenko Zobić – II skupina Hlapičina-Štrukovec sastoji se od 3 ekipe a zapovjednik skupine Dražen Oletić – III skupina Peklenica-Križovec sastoji se od 3 ekipe, zapovjednik skupine Zvijezdan Mađarić

Stožer zaštite i spašavanja Grada Mursko Središće je stručno, operativno i koordinativno tijelo za pripremu akcija s ciljem spriječavanja, ublažavanja i otklanjanja posljedica u slučaju neposredne opasnosti i katastrofe, a stožerom rukovodi gradonačelnik. Načelnik Stožera zaštite i spašavanja je Dražen Srpak, zamjenik načelnika je Rajko Bogdan, a u stožer su imenovani još i Ferid Kašmo, Marina Orehovec,  Miljenko Vrbanec i Branko Žganec.

Načelnik Stožera zahvaljuje svim pripadnicima civilne zaštite, članovima zapovjedništva i stožera na svom nesebičnom angažmanu i pomoći. Posebnu zahvalu izražava aktivnim i za pomoć uvijek spremnim članovima DVD-a Mursko Središće koji dežuraju uz Muru u slučaju prevencije poplava, kao i DVD-u Križovec i DVD-u Peklenica.

Zahvaljuje predsjednicima mjesnih odbora i članovima mjesnih odbora koji u slučaju potrebe uvijek stoje na raspolaganju i pomažu. Zahvaljujem i svim građanima, ljudima dobre volje, koji kod kriznih situacija npr. poplave rijeke Mure ne žale svog vremena i truda te pomažu pri punjenju vreća pijeskom ili na bilo koji drugi način.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije