Pinkleci radom i glumom dokazuju svoju kvalitetu

Kazališna družina Pinklec prije nekoliko dana vratila se sa 24. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – SLUK koji se održao u Osijeku od 2. do 6. svibnja i gdje je u službenoj konkurenciji sudjelovala s predstavom A tko si ti?

Nagradu za najbolju animaciju na Susretu osvojila je Karolina Horvat za ulogu Tine u istoimenoj predstavi, rečeno je na godišnjoj press konferenciji Kazališne družine Pinklec. Družina je 14. travnja u Čakovcu i 18. travnja u Zagrebu održala 66. po redu kazališnu premijeru od svog osnutka (1987.) i 16. po redu profesionalnu produkciju od profesionalizacije (2006.)

Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću nova je lutkarska poslastica za djecu vrtićke i školske dobi koju su Pinkleci napravili u koprodukciji sa Dječjim kazalištem Dubrava. Predstava repertoarno igra u Centru za kulturu i Dječjem kazalištu Dubrava, a prijavljena je na ovogodišnji Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej u Čakovcu i na Reviju lutkarskih kazališta u Rijeci.

Theatre for free – Kazalište ”zabadaf”

Projekt Kazališne družine Pinklec uz podršku Mreže fondacija Otvoreno Društvo, Kazališna družina Pinklec odigrati će svojih pet repertoarnih naslova (A tko si ti?, Ptičica, Tata Lav i njegova sretna djeca, Snjeguljica mora umrijeti i Matilda) za osnovne škole sa većinskim brojem romske nacionalne manjine OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Kuršanec, OŠ ”Tomaša Goričanca” Mala Subotica, OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i OŠ Orehovica. 

Škole koje nemaju većinsku romsku populaciju ali imaju velik broj Roma učenika (50 ili više roma učenika) su OŠ Mursko Središće, OŠ Kotoriba i OŠ Podturen. Svaka će škola (dakle svi učenici spomenutih škola) do kraja školske godine vidjeti dvije ili tri predstave što će ukupno iznositi 22 izvedbe kazališnih predstava u tom periodu. Polovinu tih izvedbi bit će organizirano u školskim prostorima ili društvenim domovima u njihovim mjestima, a druga će polovica izvedbi biti organizirana u Centru za kulturu Čakovec.

Projekt je vrijedan 183. 721 kuna, a Mreža fondacija Otvoreno Društvo financirat će polovinu ovog projekta. Drugu polovicu ovog projekta financirat će Kazališna družina Pinklec iz vlastitih prihoda. Voditelj projekta je Davor Dokleja, savjetnik je Romano Bogdan, tehničku podršku pružaju Neven Taradi i Mario Zelenbaba, a glumci su Karolina Horvat, Marija Kolb, Lada Bonacci, Marta Bolfan Ugljen, Nancy Abdel-Sakhi, Matija Kezele, Mario Jakšić, Bruno Kontrec, Petar Atanasoski, Davor Dokleja i Romano Bogdan.

Druga predstava na kojoj Pinkleci užurbano rade je “Hlapić” (radni naziv) prema romanu Ivane Brlić Mažuranić “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Poznatu priču o Hlapiću i Giti Pinkleci će ispričati na svoj prepoznatljiv način, koristeći se igranim i lutkarskim tehnikama. Premijera predstave biti će krajem mjeseca rujna.

Kazališna družina Pinklec predstavljat će ove godine Republiku Hrvatsku na Europskom dječjem festivalu u Washington DC-ju predstavom A tko si ti?  Performansi, u slučaju na nisu plesni ili bez teksta/govora, moraju biti na engleskom jeziku pa će Pinkleci do festivala prevesti i pripremiti predstavu na engleskom jeziku.

Radi se o Europskom dječjem festivalu (Kids Euro Festival) koji se u razdoblju od 16. listopada do 13. studenoga 2013. održava u Washington DC-ju. Festival kombinira nastupe na javnim mjestima, poput Kennedy Centra, javnim i privatnim školama, knjižnicama, veleposlanstvima, kao i dječjim bolnicama. Svaki umjetnik ili ansambl nastupa 4-6 puta tijekom boravka u DC-ju, dok se kao dodatna aktivnost održavaju radionice. Svi dobivaju priliku nastupiti i na Millenium Stage-u u JFK Center for Performing Arts.

Organizator ovog projekta je francusko-američka kulturna fondacija koja financira organizaciju i održavanje festivala. Ova je godina za Kazališnu Družinu Pinklec izuzetno zanimljiva i do sad najbogatija po broju profesionalnih kazališnih festivala na koje su njihove predstave selektirane. Tek smo u mjesecu svibnju, a Pinkleci iza sebe imaju već 6 festivala, rečeno je na presici.

Za kraj je iznijeto nekoliko zanimljivih informacija vezanih uz učilište Kazališne družine Pinklec gdje već dulje vrijeme djeluje Dramski studio Dada koji okuplja srednjoškolce i studente. No tijekom proljetnih praznika održana je i uspješno provedena dramska radionica za djecu osnovnih škola koju je vodio glumac Bruno Kontrec.

Dvadesetak djece u tjedan je dana igrajući se raznih dramskih igara naučilo o kazalištu i glumi mnogo.  15. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Assitej održan je od 02. do 05. travnja 2013. u Bjelovaru, u organizaciji Hrvatskog centra Assitej i Grada Bjelovara. Izvedeno je 10 predstava dramskih i kazališnih studija iz Šibenika,  Zagreba, Pule, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Čakovca, Varaždina, i Koprivnice. 

Susret je pratila prosudbena komisija koju su činili  Kazališna predstava Vjetropljus Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec proglašena je najboljom predstavom u cjelini. Predstava je upravo zbog toga predložena za izvođenje na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku ove godine. Sve dodatne informacije o predstavama i projektima Kazališne družine Pinklec možete saznati putem njihove web stranice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije