Vijesti / Društvo
Društvo
RADIONICA Na imanju obitelji Lisjak u Šenkovcu održana radionica o stvaranju dodane vrijednosti u gospodarstvu
MH

POLJOPRIVREDA

RADIONICA Na imanju obitelji Lisjak u Šenkovcu održana radionica o stvaranju dodane vrijednosti u gospodarstvu

Pored uzgoja samih borovnica obitelj Lisjak proizvodi i pekmez, liker, gin te čokoladu s borovnicama

„Ekološki uzgoj bobičastog voća i dodana vrijednost proizvodnji” naziv je demonstracijske aktivnosti koju je savjetnica Ministarstva poljoprivrede Natalija Peter-Hunjadi održala na imanju obitelji Lisjak u Šenkovcu. 

Opg Lisjak Fotogalerija

Domaćini, Jasminka i Leo Lisjak, upoznali su polaznike radionice, i same vlasnike obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, s počecima svoga bavljenja uzgojem i preradom borovnica. 

- Prvih  tisuću grmova posadili smo 2011. godine da bi 2015. posadili još 2.000 grmova američkih borovnica te pokrenuli postupak certificiranja za ekološki uzgoj. Nakon prijelaznog razdoblja od tri godine 2018. dobili smo eko certifikat, rekla je Jasminka Lisjak te dodala da su nedavno kupili i zemljište za proširenje, no još uvijek razmišljaju o tome hoće li i kad krenuti u samu realizaciju.

- Bavimo se ekološkim uzgojem borovnica što znači da ne koristimo nikakve herbicide ni pesticide. Primjerice, i korov odstranjujemo mehanički, a ukoliko i primjenjujemo proizvode protiv nametnika, takva sredstva moraju biti ekološki certificirana, nastavila je Jasminka te dodala da zbog kišovitog vremena berbu očekuju oko 20. lipnja, tjedan dana kasnije nego proteklih godina.

- Nema toliko sunca pa moramo pričekati da se borovnice još dozrele, da budu slađe. A sad, kakav će biti urod, vidjet ćemo. Svake se godine borimo s nekim nedaćama, od mušica koje napadaju voće, do raznih bolesti koje napadaju grmove kad je vlažno vrijeme, pripomenula je.

Pored samih borovnica obitelj Lisjak bavi se i preradom te nude ekološki certificirane pekmeze od borovnica, ekološki sirup od lavande s borovnicama, slatko-ljuti umak od borovnica, liker i gin od borovnica, a od nedavno i čokoladu te čokoladne slastice s borovnicama. 

- Obitelj Lisjak iz Šenkovca odličan je primjer kako realizirati ekološki uzgoj bobičastog voća i pritom ostvariti dodanu vrijednost, naglasila je viša stručna savjetnica Peter-Hunjadi te dodala da im savjetnici Ministarstva poljoprivrede uvijek stoje na raspolaganju sa svojim savjetima i u dodatnim administrativnim zahtjevima i zakonskoj regulativi. 

-Stoga je i ova radionica namijenjena poljoprivrednim proizvođačima koji se bave ili se žele baviti ekološkom proizvodnjom da se osvijeste koje im mogućnosti stoje na raspolaganju, kako ostvariti izravna plaćanja kroz ekološki uzgoj te kako ostvariti veću vrijednost za svoje gospodarstvo. Naime, dodana vrijednost ostvaruje se kroz različite oblike dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, od prerade primarnog proizvoda pa do turizma. U ekološkoj proizvodnji, gdje možda i nema toliko prve klase proizvoda, nastoji se iskoristiti svaki kilogram našeg primarnog proizvoda pravljenjem sokova, likera, džemova i sličnih proizvoda, naglasila je Natalija Peter-Hunjadi, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za ekološku poljoprivredu.
   

Najnovije

Reci što misliš!