POLJOPRIVREDA
RADIONICA Na imanju obitelji Lisjak u Šenkovcu održana radionica o stvaranju dodane vrijednosti u gospodarstvu
Pored uzgoja samih borovnica obitelj Lisjak proizvodi i pekmez, liker, gin te čokoladu s borovnicama
„Ekološki uzgoj bobičastog voća i dodana vrijednost proizvodnji” naziv je demonstracijske aktivnosti koju je savjetnica Ministarstva poljoprivrede Natalija Peter-Hunjadi održala na imanju obitelji Lisjak u Šenkovcu.
Domaćini, Jasminka i Leo Lisjak, upoznali su polaznike radionice, i same vlasnike obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, s počecima svoga bavljenja uzgojem i preradom borovnica.
- Prvih tisuću grmova posadili smo 2011. godine da bi 2015. posadili još 2.000 grmova američkih borovnica te pokrenuli postupak certificiranja za ekološki uzgoj. Nakon prijelaznog razdoblja od tri godine 2018. dobili smo eko certifikat, rekla je Jasminka Lisjak te dodala da su nedavno kupili i zemljište za proširenje, no još uvijek razmišljaju o tome hoće li i kad krenuti u samu realizaciju.
- Bavimo se ekološkim uzgojem borovnica što znači da ne koristimo nikakve herbicide ni pesticide. Primjerice, i korov odstranjujemo mehanički, a ukoliko i primjenjujemo proizvode protiv nametnika, takva sredstva moraju biti ekološki certificirana, nastavila je Jasminka te dodala da zbog kišovitog vremena berbu očekuju oko 20. lipnja, tjedan dana kasnije nego proteklih godina.
- Nema toliko sunca pa moramo pričekati da se borovnice još dozrele, da budu slađe. A sad, kakav će biti urod, vidjet ćemo. Svake se godine borimo s nekim nedaćama, od mušica koje napadaju voće, do raznih bolesti koje napadaju grmove kad je vlažno vrijeme, pripomenula je.
Pored samih borovnica obitelj Lisjak bavi se i preradom te nude ekološki certificirane pekmeze od borovnica, ekološki sirup od lavande s borovnicama, slatko-ljuti umak od borovnica, liker i gin od borovnica, a od nedavno i čokoladu te čokoladne slastice s borovnicama.
- Obitelj Lisjak iz Šenkovca odličan je primjer kako realizirati ekološki uzgoj bobičastog voća i pritom ostvariti dodanu vrijednost, naglasila je viša stručna savjetnica Peter-Hunjadi te dodala da im savjetnici Ministarstva poljoprivrede uvijek stoje na raspolaganju sa svojim savjetima i u dodatnim administrativnim zahtjevima i zakonskoj regulativi.
-Stoga je i ova radionica namijenjena poljoprivrednim
proizvođačima koji se bave ili se žele baviti ekološkom
proizvodnjom da se osvijeste koje im mogućnosti stoje na
raspolaganju, kako ostvariti izravna plaćanja kroz ekološki uzgoj
te kako ostvariti veću vrijednost za svoje gospodarstvo. Naime,
dodana vrijednost ostvaruje se kroz različite oblike dopunske
djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, od prerade primarnog
proizvoda pa do turizma. U ekološkoj proizvodnji, gdje možda i
nema toliko prve klase proizvoda, nastoji se iskoristiti svaki
kilogram našeg primarnog proizvoda pravljenjem sokova, likera,
džemova i sličnih proizvoda, naglasila je Natalija Peter-Hunjadi,
dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za ekološku
poljoprivredu.
-
Odbojkaški klub Međimurje Centrometal u subotu je bio odličan domaćin iznimno jakog međunarodnog turnira u odbojci za seniore
-
Veselo je u obiteljima Flinčec i Medved iz Okruglog Vrha
-
Hrvatska kadetska atletska reprezentacija nastupila je ove subote, 23. rujna u slovačkoj Trnavi u susretu s reprezentacijama Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije
-
Užasna tragedija dogodila se jučer kada je osobno vozilo sletjelo s ceste i udarilo u metalnu zaštitnu ogradu u Sajmišnoj ulici, nedaleko od podvožnjaka u Čakovcu. Nažalost, vozač vozila preminuo je na mjestu nesreće
-
Tin Srbić (GK Hrvatski sokol Zagreb)je pobjednik CRO-GYM lige za 2023.godinu, natjecanja koje je Hrvatski gimnastički savez pokrenuo prije četiri godine
Reci što misliš!