ISPITIVANJE KAKVOĆE VODE

MARKO KLEMENČIĆ Prosječno se tijekom godine napravi 250 analiza vode za ljudsku potrošnju

S obzirom na kvalitetu vode koja je u javnom vodovodu ne postoji realna potreba za kupovinom flaširane vode za piće ili aparata za vodu

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provodi ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju sukladno pozitivnim zakonskim propisima što uključuje Monitoring vode za ljudsku potrošnju na cijelom području Međimurske županije i analize potrebne za sustave samokontrole subjekata u poslovanju s hranom i kod ostalih objekata od javnozdravstvenog interesa. O ispitivanju kakvoće vode razgovarali smo s Markom Klemenčićem, mag. sanit. ing., voditeljem Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

– Za potrebu Monitoringa određene su stalne lokacije uzorkovanja koje uključuju uzorke uzete na mjestu potrošnje u objektima od javnozdravstvenog interesa, kao što su bolnice i druge zdravstvene ustanove, dječji vrtići te domovi za starije i nemoćne. S obzirom na to da Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije nema vlastiti laboratorij za potrebe zdravstvene ekologije, analize se obavljaju u drugim ovlaštenim laboratorijima. Analize koje provodimo dijelimo na analize za osnovne podatke o vodi (parametri skupine A) i analize za dobivanje svih podataka o vodi (parametri skupine B), a uzorci se prikupljaju samo na području naše županije. Broj uzoraka vode kod Monitoringa vode određen je propisima sukladno isporučenoj količini vode u m3/dan unutar opskrbne zone.

Na području županije trenutno imamo dvije opskrbne zone Nedelišće i Prelog. Prosječno se tijekom godine napravi 250 analiza vode za ljudsku potrošnju i unatrag nekoliko godina nemamo nezadovoljavajućih nalaza vode iz javnog vodovoda. Također se ne pokazuju nikakva odstupanja u pojedinačnim parametrima koji se analiziraju. Stoga je i preporuka korištenje vode iz javnog vodovoda koji je pod stalno kontrolom, naglasio je voditelj Djelatnosti Klemenčić.

Voda za piće crpi se na određenim lokacijama na području županije te oko tih lokacija postoje vodozaštitne zone gdje se obraća posebna pozornost na moguća onečišćenja. Nedavne poplave, ističe Klemenčić, nisu se dogodile na vodozaštitnim područjima te stoga nije bilo bojazni od onečišćenja vode. 

Na pitanje koristi li se u Međimurju još uvijek voda iz bunara te tko provjerava kakvoću bunarske vode Klemenčić odgovara kako određeni dio stanovnika u županiji koristi vodu iz bunara, zdenaca i ostalih privatnih vodnih zahvata, međutim ta voda se najčešće crpi s dubina koje su jako podložne površinskom onečišćenju i najčešće ne odgovaraju traženim parametrima o zdravstvenoj ispravnosti vode. Nažalost, za provjeru individualnih zahvata vode odgovara sam vlasnik i on snosi troškove analize, stoga se te analize rijetko rade i korisnici u stvarnosti ne znaju kakvu vodu koriste.

– S obzirom na kvalitetu vode koja je u javnom vodovodu ne postoji realna potreba za kupovinom flaširane vode za piće ili aparata za vodu, više je to vezano uz moderan način života i praktičnost upotrebe (topla ili hladna voda iz aparata), naglasio je voditelj Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju te dodao da je korištenje flaširane vode preporučljivo u kućanstvima koja nisu spojena na javni vodovod.

ISPITIVANJE KAKVOĆE VODE ZA KUPANJE

S obzirom na to da su nam stigli ljetni mjeseci, a samim time i sezona kupanja na otvorenom, dotakli smo se i teme ispitivanja kakvoće vode za kupanje. 

– Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije ne provodi ispitivanja vode za kupanje iz ranije navedenih razloga, međutim obaveza ispitivanja postoji za sva registrirana kupališta temeljem postojećih zakonskih propisa te se one provode. Koliko nam je poznato, iz obaveze obavještavanja o provedenim analizama, godišnje se napravi otprilike 200-tinjak analiza bazenskih voda različitih kupališta, primjerice javnih unutarnjih i vanjskih bazena, toplica i dječjih vrtića. U ljetnim mjesecima je naravno povećan broj analiza zbog korištenja vanjskih bazena, ali voda za kupanje se kontrolira cijele godine. Od tih provedenih analiza bazenskih voda godišnje imamo oko 5% neodgovarajućih nalaza najčešće zbog neispravnog pH ili količine bakterija u vodi za kupanje. Voda za kupanje vrlo jer podložna onečišćenju te uvelike ovisi o higijenskim uvjetima u okolici kupališta, higijenskim navikama kupača, kao što je tuširanje prije ulaska u bazene ili pak dezinfekcija nogu u dezbarijerama, stoga je važna edukacija i provođenje tih mjera, rekao je magistar sanitarnog inženjerstva Klemenčić.    

Voda na “divljim” šodericama se ne kontrolira jer sukladno Uredbi, ukoliko neko mjesto za kupanje nije proglašeno kupalištem ne podliježe kontroli. 
– Proglašenje kupališta i obveza kontrole vode spada pod ovlasti jedinica lokalne samouprave te, koliko nam je poznato, ni jedna jedinica lokalne samouprave u Međimurskoj županiji nije proglasila kupalište na svom području. Iz tog razloga su postavljene table s natpisom “Kupanje na vlastitu odgovornost”. Iako se stanovništvo koristi nekim od tih kupališta nemamo nekih značajnijih informacija o slučajevima obolijevanja od kupanja u tim vodama, rekao je Klemenčić te dodao da u slučaju kupanja u takvim vodama uvijek treba biti na oprezu ne samo zbog mogućih obolijevanja, već i zbog drugih svojstava takvih voda, kao što su toplinski udari zbog razlike u temperaturi, virovi itd.

ODRŽAVAJTE VODU I U KUĆNIM BAZENIMA!

Kako danas gotovo svako kućanstvo ima dječji bazen, bazen na napuhavanja ili pak montažni upitali smo magistra Klemenčića koje savjete bi dao građanima vezano uz održavanje vode u kućnim bazenima.   

– Voda kao namirnica isto je podložna kvarenju, stoga kontrola vode u bazenima u kućanstvima ne bi trebala biti iznimka. Naime, često imamo prilike vidjeti zelenu vodu u bazenu ili neugodni miris iz bazena. Stoga je važno uz provođenje higijenskih mjera provoditi i kontrolu kvalitete vode u bazenu. Danas je na tržištu dostupno pregršt komercijalnih kitova, filtara, pumpi i kemikalija za kontrolu i očuvanje zdravstvene ispravnosti voda u bazenu. Naravno, uz čitanje uputstva za korištenje i radi sigurnosti kupača. Nakon proteka sezone korištenja bazena potrebno ga je kvalitetno oprati, osušiti i pospremiti kako nam naš bazen na jesen ne bi postao rasadnik komaraca, poručio je Klemenčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije